25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCe a declarat Pentagonul despre moartea terororistului ”John Jihadistul”

Ce a declarat Pentagonul despre moartea terororistului ”John Jihadistul”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat, vineri, că este “destul de sigur” că islamistul Mohammed Emwazi, cunoscut drept “călăul Statului Islamic (SI)” sau “John jihadstul”, vizat de un atac cu un avion fără pilot, din nordul Siriei, a murit, informează Mediafax.

Reprezentantul Pentagonului a oferit asigurări că ar fi ”eliminat” ținta pe care o vizau, întrucât ”racheta folosită şi-a atins ţinta şi indivizii care se aflau în vehiculul vizat au murit”, însă a atras atenția că procedura de confirmare oficială a decesului teroristului va dura.

Mai mult, Warren a subliniat că moartea britanicului de origine kuwaitiană devenit călău al reţelei teroriste Stat Islamic, Mohammed Emwazi, ”probabil că face lumea un loc mai sigur”, deși el nu era o ”personalitate majoră” a organizației teroriste.

Citește și: John jihadistul, ucis într-un atac aerian american

“Mohammed Emwazi era o figură celebră în organizaţia teroristă Stat Islamic, dar nu era un membru marcant în conducerea reţelei fundamentaliste sunnite. În mod clar, este vorba de o lovitură puternică dată prestigiului organizaţiei teroriste, deşi John Jihadistul nu era o personalitate majoră”, a subliniat Warren.

Potrivit unor surse citate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), “John Jihadistul” şi alţi trei terorişti au murit în urma unui raid aerian american efectuat în oraşul Raqqa, situat în nordul Siriei. Reţeaua teroristă Stat Islamic nu a comentat informaţiile despre presupusul deces al lui Mohammed Emwazi, care se remarcase prin decapitarea a numeroşi ostatici.

Citește și: Călăul britanic “John Jihadistul” a DEZERTAT din reţeaua teroristă Stat Islamic

O dronă americană a atacat joi vehiculul în care s-ar fi aflat Mohammed Emwazi, în oraşul sirian Raqqa, “capitala” “califatului islamic” proclamat în Siria şi Irak de organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic.

Emwazi ar fi efectuat o călătorie în Siria în 2013, iar ulterior s-ar fi alăturat grupării jihadiste Statul Islamic.

El a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video anul trecut în august, când imagini cu asasinarea jurnalistului american James Foley au fost postate online.

Citește și: Noi dezvăluiri despre “John Jihadistul”, militantul grupării Stat Islamic

Ulterior au apărut în înregistrări video ale decapitărilor jurnalistului american Steven Sotloff, lucrătorului umanitar britanic David Haines şi şoferului britanic de taxi Alan Henning, dar şi ale lucrătorului umanitar Abdul-Rahman Kassig, cunoscut şi ca Peter, şi jurnalistului japonez Kenji Goto.

În fiecare dintre aceste înregistrări video, Emwazi apare îmbrăcat într-o robă neagră şi purtând o cagulă neagră pe cap.

Prezentat iniţial ca “John jihadistul”, el a fost identificat în februarie ca fiind Mohammed Emwazi din vestul Londrei.

La începutul acestui an au apărut o serie de informaţii despre un număr de călătorii pe care Emwazi le-a efectuat în străinătate înainte să plece în Siria, în 2013.

Între aceste călătorii, figurează şi una în Tanzania, în august 2009, când Emwazi ar fi intrat în atenţia serviciilor de securitate din Marea Britanie.

Citește și: Cum a reușit “John jihadistul” să fugă din Marea Britanie

Dezvăluirea identităţii jihadistului a condus la o polemică pe tema cauzei radicalizării acestuia, după ce organizaţia britanică Cage a sugerat că un contact cu MI5 ar fi putut contribui la această radicalizare.

Însă Guvernul britanic a catalogat această sugestie ca fiind “întru totul condamnabilă”, iar premierul David Cameron a sărit în apărarea serviciilor britanice de informaţii interne.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă