3.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialUPDATE: CCR urgentează judecarea sesizărilor pentru votul în cazul lui Șova

UPDATE: CCR urgentează judecarea sesizărilor pentru votul în cazul lui Șova

UPDATE 10.18: CCR va judeca în 8 aprilie dacă a existat un conflict juridic de natură constituțională, miercuri, în plenul Senatului când a fost exprimat vorul în cazul senatorului PSD Dan Șova, potrivit B1 TV. 

“În ziua de 26 martie 2015, Curtea Constituțională a României a înregistrat cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Presedintele României. De asemenea, s-a înregistrat și sesizarea cu privire la neconstituționalitatea prevederilor art.173 din Regulamentul Senatului, formulată în condițiile art.146 lit. c) din Constituția României, republicată, depusă la Curtea Constituțională în ziua de 26 martie 2015. Ambele sesizări au primit termen de solutionare data de 8 aprilie 2015”, precizează Curtea într-un comunicat transmis presei.

Citește și: Care sunt motivele invocate de PNL în cererea trimisă la CCR

——–

Președintele Curții Constituționale a României Augustin Zegrean a declarat că au ajuns două sesizări la CCR cu privire la votul în cazul lui Șova, dar și că, în cursul zilei de joi se va stabili un termen de judecată. 

”Nu judec pe nimeni. Judec legi, judec dosare. Orice lege trebuie respectată de oricine, asta e definiția sumară a statutlui de drept. Cei care dau legile trebuie să le respecte. Nu judecăm doar ca să ne băgăm în seamă”, a precizat președintele CCR. 

Citește și: Iohannis sesizează CCR, în urma conflictului iscat pe votul în cazul Șova

Șeful statului a cerut Curții Constituționale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, “ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”.

“Atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiţie”, atrage atenția Iohannis.

Citește și: Șefa DNA cere sesizarea CCR, după votul în cazul lui Șova

Senatul a respins, miercuri, cererea de încuviințarea a arestării formulată de DNA în cazul senatorului PSD Dan Șova cu cu 79 de voturi “pentru”, 67 “împotrivă”, 5 abţineri. Pentru aprobare erau necesare 85 de voturi favorabile.

După exprimarea votului PNL a anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională a României întrucât nu s-a îndeplinit majoritatea absolută în cazul votului pentru Șova, dar și că vor alegeri anticipate. 

Cele mai citite

Venituri uriașe pentru pensionarii șefi de la RAAPPS, regia plină de pierderi a statului

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat reprezintă o gaură neagră pentru statul român, dar șefii societății câștigă bine. Unii au și pensii. RAAPPS...

Criză majoră în Ministerul Afacerilor Interne. Șeful Poliției de Frontieră a României și șeful IPJ Maramureș au fost demiși

Chestorul de poliție Victor Ştefan Ivaşcu a fost eliberat din funcţia de inspector general al Poliției de Frontieră a României, a anunțat Ministerul Afacerilor...

Tensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia mondială în 2024

Riscurile geopolitice vor fi principala amenințarea la adresa perspectivelor economice pentru 2024, ținând cont că războaiele la scară largă converg cu o serie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă