9.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

Cazul Ouatu, anchetat de procurorul Panait

“Romania libera” detine un inscris al regretatului procuror Cristian Panait – cel care s-a sinucis in 2002 – de unde rezulta intentia de a-l ancheta penal pe Gheorghe Ouatu, fratele comisarului-sef Ioan Ouatu, pe atunci sef al UM 0215 Neamt, acum sef al Serviciului Judetean de Pasapoarte. Dosarul a murit o data cu Cristian Panait.
In numarul de ieri, “Romania libera” a dezvaluit ca procurorii anticoruptie il ancheteaza pe comisarul Ioan Ouatu, seful Serviciului Pasapoarte Neamt, acuzat ca ar fi incasat spagi pentru a elibera pasapoarte in regim de urgenta. De asemenea, reporterii nostri au inventariat averea familiei Ouatu, compusa dintr-un hotel, doua cabane la munte, magazine, vile, apartamente, masini de lux. Parte din cladiri au fost obtinute dupa lichidarea judiciara a unor firme de stat, operatiune realizata de firma “Fiscal Expert Business” SRL, proprietatea fratelui lui Ioan Ouatu, Gheorghe Ouatu. Daca, in urma cu sase ani, procurorul Cristian Panait ar fi reusit sa finalizeze ancheta care viza tocmai activitatile de lichidare judiciara derulate de Gheorghe Ouatu, probabil ca familia Ouatu nu ar fi fost astazi la fel de prospera.

Acuzatia: dare de mita

In referatul intocmit de procurorul Cristian Panait sunt mentionate suspiciuni cu privire la faptul ca judecatorul sindic Silviu Ungureanu ar fi declarat abuziv societatea Melana Savinesti in faliment si “a desemnat, ca administrator judiciar, firma General Consulting SRL din Piatra Neamt, administrata de catre Gheorghe Ouatu, fara sa verifice daca acesta respecta prevederile O.G. nr. 79/’99, conform careia lichidatorul nu are dreptul sa aiba societati sau functii platite”. De asemenea, in referatul procurorului sunt redate citate dintr-un raport al Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului potrivit carora “judecatorul sindic Ungureanu Silviu locuieste intr-un apartament aflat in proprietatea patronului SC General Consulting SRL, Ouatu V. Gheorghe, acesta punandu-i la dispozitie si un autoturism Dacia. (…) (judecatorul sindic – n. red.) a transmis directorului general al SC Melana SA, Puia Dan, ca procesul de faliment al societatii este aranjat la Bacau, ca va iesi cum doreste el, avand in vedere ca este sustinut si de presedintele Curtii de Apel Bacau, Iacob Cornel”. Altfel spus, judecatorul Silviu Ungureanu locuieste intr-un apartament oferit de Gheorghe Ouatu si circula cu o masina a acestuia. In referat se mai mentioneaza ca in cazul Gheorghe Ouatu s-au facut cercetari “sub aspectul infractiunii de dare de mita”, iar fata de judecatorul sindic Silviu Ungureanu, “… sub aspectul comiterii infractiunilor  de luare de mita si abuz in serviciu”.  Procurorul Panait propunea in 2001 valorificarea, in acest dosar, si a unei note speciale a serviciilor de informatii.

Vasile Ouatu, viceprimar PD, “spate” pentru fratii Ioan si Gheorghe

Dupa aparitia in “Romania libera” de luni a articolului “Comisarul Ouatu, din nou in vizorul justitiei – Pasapoarte penale”, am fost sunati de functionari ai Primariei Piatra Neamt care, sub protectia anonimatului, ne-au spus ca familia Ouatu este sustinuta in prezent de PD. Mai exact, un alt frate, Vasile Ouatu, este viceprimar la Piatra Neamt  si vicepresedinte al organizatiei locale a PD, iar de pe aceste functii l-ar fi sustinut pe fratele sau, Ioan Ouatu, pe fotoliul de sef la Pasapoarte. Acelasi frate Vasile si-ar fi pus in miscare toate relatiile pentru a apara afacerile lui Gheorghe, lichidatorul judiciar. Vasile Ouatu ar mai fi fost sustinut in demersurile sale si de catre primarul Gheorghe Stefan, zis “Pinalti”. Contactat telefonic, Vasile Ouatu ne-a declarat: “Frate, frate, dar branza-i pe bani. Eu nu am pentru ce sa-i apar. Care-i problema daca imobilele de la societatile lichidate de fratele meu au ajuns la celalalt frate?! Ce, au ajuns nelegal? Nu, le-a cumparat! Tot ce a cumparat a fost legal”. Merita adaugat faptul ca Vasile Ouatu a fost pana in 2004 vicepresedinte PSD Neamt, apoi a facut un stagiu de patru luni la PRM, dupa care a devenit, brusc, vicepresedinte PD Neamt.

Ultima oră
Pe aceeași temă