17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCăutări în junglă şi pe mare cu sateliţi-spion

Căutări în junglă şi pe mare cu sateliţi-spion

Eforturile de căutare a avionului Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines cu 239 de persoane la bord continuă şi, după ce au fost concentrate pe o amplă zonă marină, cercetările se îndreaptă de acum şi în plan terestru, în jungla vietnameză şi pantele muntoase. Sateliţii nu au detectat nici o explozie în aer şi până acum nu a fost găsită nici o urmă a avionului.

Citeşte şi: Boeing se implică în căutarea avionului aparţinând Malaysia Airlines

Ce s-a întâmplat cu avionul dispărut fără urmă în pofida cercetărilor intense, cu mijloace tehnice de vârf. Nimeni nu ştie şi misterul este inexplicabil. Diferite surse susţin că telefoanele unor pasageri continuă să sune, iar apelurile şi mesajele trimise de rude sunt transferate pe o anume frecvenţă, dar rămân fără răspuns.

Autorităţile malaieziene nu exclud nici o ipoteză pentru a explica dispariţia zborului MH370, iar poliţia caută, la rândul ei, să afle dacă printre cauze, alături de posibile probleme mecanice, pot fi luate în considerare deturnarea, sabotajul, probleme psihologice sau personale ale vreunui membru al echipajului sau din rândul pasagerilor. Şeful poliţiei a declarat că unul dintre pasagerii care călătoreau cu un paşaport furat a fost identificat ca fiind un tânăr iranian de 19 ani, suspectat că ar fi dorit să ajungă în Europa pentru a căuta azil, deci nu este considerat suspect.

Citeşte şi: China a mobilizat 10 sateliţi pentru localizarea avionului dispărut

Celălalt pasager, îmbarcat, de asemenea, cu paşaport european furat, nu a fost identificat. Potrivit secretarului general al Interpol, Ronald K. Noble, pe măsură ce se acumulează informaţiile privind dispariţia Boeing­ului malaiezian, serviciile Interpol ajung la concluzia că nu este vorba de un incident terorist. „Este vorba de trafic cu fiinţe umane, şi nu de o afacere de terorism“, subliniind că există persoane care au părăsit Kuala Lumpur în căutarea unui statut de refugiat.

Citeşte şi: Acuzaţii grave în cazul avionului dispărut

Marţi, autorităţile au anunţat că cercetările au trecut şi în peninsula malaieziană, în timp ce armata vietnameză a declarat că unităţile sale caută orice semn că avionul ar fi putut lovi munţii sau zone din jungla nelocuită, inclusiv în apropierea frontierelor cu Laos şi Cambodgia.

Compania aeriană proprietară a Boeingului 777 dispărut a publicat un comunicat în care arată că „autorităţile cercetează posibilitatea unei tentative a MH370 de a se întoarce la Subang şi sunt investigate toate unghiurile“. Şeful armatei malaieziene a aerului declarase deja că un radar militar sugerase că avionul a făcut cale întoarsă. Aparatul a dispărut de pe radar, în timp ce zbura în direcţia Strâmtorii Malacca, departe de locul unde lansase ultimul semnal controlorilor aerieni de la sol.

Citeşte şi: Anchetă pentru trafic de paşapoarte în Thailanda, în urma dispariţiei unui avion

Taiwan şi Noua Zeelandă s-au alăturat căutărilor multinaţionale. Zona de cercetare din Golful Thailandei şi din Marea Chinei de Sud, unde s-a observat lipsa avionului pe ecranele radarelor la primele ore de sâmbătă, s-a extins, luându-se în calcul posibila întoarcere a avionului. China a desfăşurat 10 sateliţi în ajutorul captării imagistice a Terrei. SUA au examinat imaginile sateliţilor săi spion pentru a detecta o explozie în aer, fără succes însă.

 

Cele mai citite

Cutremur în România, cu magnitudinea 4,1 

Un cutremur de intensitate medie, având magnitudinea de 4,1 pe scara Richter, a avut loc marți după-amiază, la ora 18:32, în județul Buzău, conform...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...
Ultima oră
Pe aceeași temă