18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCăutarea planorului. Motivele pentru care se repetă „cazul Apuseni“

Căutarea planorului. Motivele pentru care se repetă „cazul Apuseni“

Reacția întârziată a autorităților, lipsa unei coordonări unitare și pasarea responsabilităților, dar şi neîncrederea în sursele de informații reprezintă câteva din cauzele pentru care pilotul planorului dispărut acum cinci zile nu e de găsit.

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut de joi seară au fost extinse, luni, şi în judeţele Braşov, Prahova, Buzău, Argeş, Dâmboviţa şi Sibiu, cât şi în Harghita, Covasna şi Bacău. Pilotul dispărut Mircea Crăciun este căutat cu peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, voluntari, 11 aeronave şi două drone care vor fi ridicate în zone greu accesibile.

Reacţiile întârziate

Acest nefericit incident te duce cu gândul la tragedia din Munţii Apuseni în care un avion prăbuşit nu a putut fi reperat în timp util, acest lucru costând viaţa a două persoane. Am încercat să găsim câteva motive pentru care cel mai bun pilot de planor din România Mircea Crăciun nu poate fi găsit, deşi au fost mobilizate forţe de salvare fără precedent. Abia astăzi, la cinci zile de la dispariţie, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru, a anunţat că planorul pilotat de Mircea Crăciun zbura într-o zonă de spaţiu aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigaţia şi cu păstrarea legăturii cu organele de trafic.

Dacă ar fi aşa, legislaţia ar trebui îmbunătăţită, pentru a oferi piloţilor de planor măsuri sporite de siguranţă şi monitorizarea lor permanetă. Pe de altă parte, însă, procurorii par să nu îl creadă pe cuvânt pe George Rotar. Potrivit Mediafax, procurorii de la Parchetul Curții de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu constituindu-se pe rolul acestei unităţi un dosar penal, cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că dispariţia planorului a fost anunţată de Aeroclubul Braşov cu o întârziere de nouă ore, care puteau fi decisive pentru viaţa pilotului.

Ce rol are populaţia

Cel care este creierul căutărilor, secretarul de stat în  MAI, Raed Arafat, a dat semnale contradictorii. Astfel, vineri, autorităţile locale au solicitat ajutorul opiniei publice cu orice informaţie care poate duce la identificarea planorului, viaţa pilotului depinzând de trecerea timpului. Ulterior a intrat pe fir Raed Arafat care a anunţat că s-au primnit apeluri false la 112 în legătură cu locaţia unde ar fi fost zărit planorului. Fix în aceeaşi zi, Arafat, a revenit la sentimente mai bune faţă de populaţie (care a ajutat decisiv la găsirea locului unde s-a prăbuşit avionul din Apuseni în 2014) anunţând că au fost primite fotografii de la un cetăţean în care apare un planor si că, din informaţiile pe care le are, „nu putea fi decât acest planor“. 

Pentru că era foarte sigur de autenticitatea fotografiei, Raed Arafat a decis că vor fi mai multe trasee în verificare şi anumite trasee dificile în zona unde a fost făcută poza respectivă cu planorul. Numai că, surpriză, după numai câteva ore şi după ce ne-am fi aşteptat să asistăm la o restrângere a căutărilor pe baza acestor imagini, am fost informaţi că de fapt ele au fost extinse la 10 judeţe. În cursul zilei de luni, Arafat a şi precizat că, la indicaţiile familiei pilotului, echipele de căutare au extins aria spre zonele împădurite din judeţele Harghita, Covasna şi Bacău, în ideea în care acestea nu ar fi putut fi văzute suficient de bine din aparatele de zbor.

„În căutările pilotului planorului dispărut, am solicitat toate înregistrările, acolo unde au putut fi stocate, începând de joi, de pe camerele de supraveghere montate în munţi, respectiv pe pârtii de schi, cabane, telecabine“, a spus secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

Ceea ce arată că la ora la care redactăm această ştire, autorităţile continuă să bâjbâie fără busolă sau puncte de reper în căutarea pilotului care plănuia să bată recordul mondial de planat în aer liber intenţionând să zboare liber 1.000 de kilometri.   

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă