15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCâți refugiați ar putea găzdui, de fapt, SUA

Câți refugiați ar putea găzdui, de fapt, SUA

Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea primi de zece ori mai mulți refugiați sirieni decât cei 10.000, pe care Washingtonul s-a angajat să-i instaleze pe teritoriul american în 2016, a estimat, marți, organizația neguvernamentală Oxfam, citată de Agerpres.

În legătură cu criza refugiaților cu care se confruntă Europa, președintele american Barack Obama a ordonat săptămâna trecută primirea în SUA a cel puțin 10.000 de refugiați sirieni la sfârșitul anului bugetar 2016 (care se încheie pe 30 septembrie). La sfârșitul lunii septembrie 2015, nu vor fi decât 1.800 de refugiați sirieni care trebuiau primiți pe teritoriul SUA încă din 2011. 

Aceste cifre sunt considerate derizorii, ținând cont de faptul că sunt peste patru milioane de refugiați sirieni în lume, în principal în tabere instalate în Turcia, Liban, Iordania și în Irak, și avânt în vedere tradiția istorică de a primi refugiați în America. 

”Aceasta este pe cale să se transforme rapid într-o chestiune de moștenire pentru Administrația Obama”, a estimat vicepreședintele filialei Oxfam în SUA, Paul O’Brien, într-o conferință de presă la Washington, alături de reprezentanți ai unor asociații internaționale precum Save the Children și Mercy Corps. 

În opinia organizațiilor neguvernamentale, SUA ar putea primi cel puțin 100.000 de refugiați sirieni. Ele au reamintit faptul că, în anii 1970, SUA și-au deschis porțile pentru peste 300.000 de persoane care s-au refugiat din cauza războiului din Vietnam și că Washingtonul primește în fiecare an cel puțin 70.000 de refugiați de toate naționalitățile, conform AFP.

Potrivit Reuters, șeful Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson, a afirmat marți că instituția sa lucrează la un plan pentru primirea a cel puțin 10.000 de refugiați sirieni în cursul anului viitor, ținând cont de existența unor constrângeri bugetare. 

Cele mai citite

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...
Ultima oră
Pe aceeași temă