16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCâţi bani au „înghiţit" spitalele din Ardeal

Câţi bani au „înghiţit” spitalele din Ardeal

În ciuda investiţiilor importante din ultimii ani, cea mai bună soluţie este reprezentată tot de fondurile europene.

În ultimul an, spitalele din Transilvania au beneficiat de alocări importante pentru reabilitarea unor secţii sau etaje, dar şi pentru achiziţionarea de aparatură modernă. Banii vin din diverse surse, de la autorităţile locale sau judeţene, dar şi de la Guvern. Miniştrii îi încurajează însă pe administratorii spitalelor să încerce să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea spitlelor.

Hunedoara: Bani europeni ­pentru Uricani şi Petroşani

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a alocat bani anul trecut pentru reabilitare policlinicilor din Petroşani şi Uricani. Valoarea fondurilor alocate prin Programul Operaţional Regional totalizează 5,4 milioane de euro. „Am semnat un contract de 4,3 milioane de euro pentru ambulatoriul din Petroşani şi proiectul de la Uricani care are o valoare de aproximativ 1,1 milioane euro. Sunt bani europeni care vin pentru dezvoltarea comunităţilor. Dacă, pe de o parte, reforma în sistemul sanitar a însemnat închiderea unor spitale şi transformarea lor în ambulatorii sau în centre de asistenţă socială pentru bătrâni, fondurile europene din Programul Operaţional Regional vin să sprijine dotarea acestor centre medicale – foste spitale – şi infrastructura din sistemul medical, în condiţiile în care această infrastructură este deficitară”, a declarat Elena Udrea. Proiectul de investiţii al ambulatoriului de specialitate de la Spitalul de Urgenţă Petroşani are o valoare de 18,76 milioane lei. În finanţare sunt incluse reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente a policlinicii. De asemenea, clădirea va fi izolată termic, vor fi refăcute rampele de acces şi va fi construit un lift pentru persoanele cu dizabilităţi. În plus, vor fi asigurate echipamentele necesare pentru dotarea a 20 de cabinete medicale care funcţionează la ambulatoriul spitalului de urgenţă.

Satu Mare: Bloc operator ­modern, din bani europeni

Un bloc operator modern compus din două săli ultraperformante pentru operaţii a fost inaugurat tot anul trecut, la Spitalul Judeţean Satu Mare. Finanţarea a fost făcută printr-un proiect european de aproape patru milioane lei.

„Noul bloc va funcţiona după normativele şi la standardele europene, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat de pe urma acestui proiect. Sătmărenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în marile centre din ţară pentru anumite operaţii. Nu ne oprim cu modernizarea spitalului, luni vom aproba noi proiecte”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Arpad Csehi. Proiecul de reabilitare a spitalului a fost realizat printr-o colaborare transfrontalieră cu regiunea Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria. Valoarea proiectul, realizat în parteneriat cu Spitalul “Andras Josza” din Nyiregyhaza, Ungaria, este de 3,8 milioane lei. Contribuţia judeţului Satu Mare a fost de 2%.

Proiectul a vizat reparaţii capitale la cele două săli de operaţie şi la crearea de circuite funcţionale corespunzătoare desfăşurării actului medical chirurgical, precum şi la dotarea cu echipamente moderne.

Cluj: Investiţiile în spitale vor continua, ca în trecut 

Consiliul Judeţean Cluj a alocat anul trecut sume importante de bani pentru reabilitarea unor secţii din spitalele pe care le administrează. Una dintre cele mai importante investiţii făcute în trecut este cea pentru serviciul SMURD. Alocările sunt de cinci milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa, a precizat că în acest an prioritatea în domeniul sănătăţii este deschiderea şantierului Spitalului Regional de Urgenţă. 

Consiliul Judeţean a alocat, în ultimii trei ani, unităţilor spitaliceşti din subordinea sa suma de 26.725.500 de lei, pentru lucrări de modernizare. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are acum săli de operaţie la standarde europene, după ce au fost executate reparaţii capitale. De asemenea, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a fost extinsă secţia de Urgenţe şi au fost făcute reparaţii substanţiale la mai multe dintre secţii. De bani pentru modernizări au beneficiat anul trecut şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Octavian Fodor”.

Victor Popa a precizat însă că o sursă importantă de bani pentru reabilitarea spitalelor rămân fondurile judeţene. „Noi am încurajat managerii de spitale să depună proiecte care pot beneficia de suport financiar din fonduri europene. Consiliul Judeţean (CJ) le asigură şi cota de cofinanţare, precum s-a întâmplat, de pildă, cu Spitalul Clinic de Recuperare”, a spus purtătorul de cuvânt al CJ. “Această unitate sanitară a finalizat în 2011 lucrările de modernizare a bazei sale de tratament balneo-fiziologic. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 3.000.000 de lei”, a mai spus Victor Popa.

Bihor: Oradea va avea trei ­unităţi medicale noi

Trei proiecte importante în domeniul sănătăţii urmează să fie finalizate în 2012 şi în Bihor. Centrul Oncologic, de la Spitalul Municipal, va fi dat în folosinţă în iunie, iar la finalul anului urmează să fie date folosinţă şi Centrul de urgenţe vasculare şi Centrul Viva Anima, pentru cardiologie.

Primăria Oradea administrează în prezent cinci spitale. Administraţia locală a reuşit o serie de măsuri de reformă şi, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, reabilitarea totală a Spitalului Municipal din Oradea, care are nouă etaje. Lucrările au fost finalizate anul trecut şi au costat 30,6 milioane de lei. Recent au fost inaugurate şi alte lucrări realizate la Spitalul Clinic Judeţean şi la Ambulatoriul Integrat din incinta Maternităţii orădene. Investiţiile au fost realizate şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, care a alocat Bihorului 52 de milioane lei. 

Cum sunt împărţite spitalele

În judeţ, în administrarea Consiliului Judeţean Bihor a rămas Spitalul de Psihiatrie Nucet. Restul instituţiilor cu paturi este preluat de consiliile locale din Oradea, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleşd, Ştei şi Bratca.

Cele mai citite

Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor...

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...
Ultima oră
Pe aceeași temă