14.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialCatherine Deneuve, distinsă cu premiul Lumière

Catherine Deneuve, distinsă cu premiul Lumière

La cei 72 de ani ai săi, actriţa Catherine Deneuve nu dă semne că s-ar retrage din activitatea cinematografică şi, pe lângă apariţii pe marele ecran, mai trece şi pe la diverse festivaluri pentru a mai lua câte un premiu.

Celebra actriţă franceză Catherine Deneuve va primi premiul Lumière 2016 cu prilejul celei de-a opta ediţii a Festivalului de cinematografie de la Lyon, organizat în perioada 8-16 octombrie, a anunţat luni directorul Institutulu Lumière, Thierry Frémaux, conform AFP.

„Premiul Lumière este atribuit actriţei Catherine Deneuve pentru ceea ce este ea, pentru ceea ce face, pentru rolurile pe care le joacă, pentru ceea ce cântă şi pentru că ea ne-a încântat mereu şi o va face în continuare“, a indicat Institutul Lumière pe site-ul propriu.

Catherine Deneuve, 72 de ani, este prima femeie care primeşte acest premiu ce recompensează o personalitate a lumii cinematografice. „Ea are o carieră imensă şi este o femeie care rămâne misterioasă şi modernă“, a spus Thierry Frémaux în timpul conferinţei de presă de la Institutul Lumière.

Premiul Lumiere 2016 va fi decernat la 14 octombrie. Printre alte personalităţi ale cinematografiei care au primit această distincţie în cadrul Festivalului de la Lyon se numără Martin Scorsese, Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gerard Depardieu, Milos Forman şi Clint Eastwood.

 

Descoperită întâmplător

 

A ajuns în lumea celei de-a șaptea arte aproape întâmplător. Născută la 22 octombrie 1943 într-o familie de actori, a fost mai întâi doar sora mai mică a actriței Francoise Dorleac, dispărută tragic într-un accident de mașină. Adoptând numele de familie al mamei, Deneuve juca roluri mici în vacanțe și și-a vopsit părul blond.

A fost o perioadă când apărea des în revistele mondene: „Logodnica numărul trei“ a cineastului Roger Vadim – după Brigitte Bardot și Annette Stroyberg –, a stat necăsătorită cu regizorul și apoi l-a crescut singură pe fiul lor, Christian. În afară de căsnicia cu fotograful englez David Bailey (1965-1972), Deneuve nu s-a mai căsătorit cu niciunul din partenerii ei, cel mai celebru fiind Marcello Mastroianni, tatăl fiicei ei, Chiara.

Întâlnirea cu regizorul Jac-ques Demy, care i-a oferit rolul din „Umbrelele din Cherbourg“, i-a schimbat viața și a făcut-o vedetă la 20 de ani.

 

Lista lui Deneuve: Truffaut, Buñuel, Polanski

 

Catherine Deneuve, grație frumuseții sale calme și reci, asemeni Gretei Garbo sau a eroinelor lui Hitchcock, a avut de atunci nenumărate roluri, jucând în circa 120 de filme. Refuzând categoric să joace teatru, ea a lucrat cu regizori celebri, ca Truffaut, Buñuel, Po-lanski, dar și cu tineri rea-lizatori francezi – Arnaud Des-plechin, Emmanuelle Bercot (în „Elle s’en va“). Printre cele mai cunoscute pelicule ce au beneficiat de prezența actriței se numără „Repulsie“ de Polanski, „Frumoasa zilei“ și „Tristana“ de Bunuel, „Ultimul metrou“ de Truffaut, „Anotimpul meu preferat“ de André Téchiné, „Dancer in the Dark“ de Lars von Trier sau „Opt femei“ de François Ozon.

„Ea s-a impus ca figură emblematică a identității socio-culturale franceze“, arată Gwenaelle Le Gras în „Mitul Deneuve“.

Considerată „cea mai frumoasă femeie din lume“ de revista americană Look, imagine a Yves Saint-Laurent, simbolizând în străinătate eleganța franceză, Catherine Deneuve este una dintre puținele actrițe din Hexagon care figurează în Hall of Fame de la Hollywood.    

 

Catherine Deneuve, grație frumuseții sale calme și reci, asemeni Gretei Garbo sau a eroinelor lui Hitchcock, a avut de atunci nenumărate roluri, jucând în circa 120 de filme.

Cele mai citite

Messi nu se oprește! Argentinianul, gata să participe și la CM 2026

Lionel Messi și-a exprimat dorința de a participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026 și a subliniat că acesta ar fi un obiectiv...

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă