18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCatedrala Neamului: Credit de 200 milioane euro în numele Domnului

Catedrala Neamului: Credit de 200 milioane euro în numele Domnului

Un împrumut bancar de 200 de milioane de euro, garantat de Patriarhia Română pentru o firmă privată ce urmează să ridice Catedrala Mântuirii Neamului, va fi returnat din donaţiile credincioşilor, nu de la buget.

Patriarhia nu are de gând să mai apeleze la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ci va contracta un credit bancar de 200 de milioane de euro, pe 15 ani. Pentru a obţine această sumă, Biserica Ortodoxă Română îşi va pune gaj la bancă terenuri, păduri şi imobile, iar banii îi va înapoia din donaţiile enoriaşilor. „Dată fiind situaţia de criză, noi ne bizuim pe contribuţia credincioşilor, dar nu în momentul de faţă, ci abia după construirea Catedralei”, a explicat episcopul vicar Ciprian Câmpineanul. „Fiecare cu pomelnicul său. Unul dă 10 lei, altul dă 50 de lei, altul 100 de lei”, a calculat prelatul. El a precizat că Sfântul Sinod va da o directivă către parohii, prin care să îndemne credincioşii să doneze pentru Catedrală.

Cash-flow bisericesc: 10 euro de familie

Fostul ministru ţărănist Nicolae Noica, membru în Comisia Patriarhiei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, a făcut chiar un calcul privind recuperarea banilor: „Sunt 8 milioane de familii în România, din care sigur 3 milioane sunt credincioşi ortodocşi. Cu 10 euro pe an din partea fiecărei familii, în patru ani am plătit Catedrala”. Noica ne-a explicat că lumea va avea timp să doneze bani vreme de patru ani, pentru că Patriarhia ar urma să convină cu banca creditoare ca returnarea banilor să înceapă din al cincilea an de la demararea construcţiei. Întrebat cum va trata Patriarhia cu băncile, nefiind nici firmă privată, nici instituţie de stat, Noica ne-a explicat că, de fapt, creditul va fi contractat direct de firma care va câştiga licitaţia pentru construcţia Catedralei: „Patriarhia va garanta, iar firma constructoare va lua creditul”.

„Un credit sindicalizat”

Analistul financiar Bogdan Baltazar crede că Biserica nu va avea probleme în a obţine un credit bancar, în ciuda perioadei de criză. „Cred că va fi un credit sindicalizat, de la mai multe bănci. Biserica este o instituţie credibilă, dar totuşi ar trebui să vină cu o dovadă a cash-flow-ului”.

În afară de suma necesară pentru construcţia la roşu a Catedralei, Patriarhia estimează că va mai fi nevoie de alte 100-200 de milioane euro pentru picturi şi mobilier. Construcţia este programată să înceapă pe 15 august. La sfârşitul lunii iunie va fi desemnat proiectul câştigător, dintre cele şapte rămase în cursă, iar în iulie va fi desemnat constructorul, printr-o licitaţie internaţională. 

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă