13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCâte milioane de euro vor mai plăti edilii sectorului 1 pe chirie

Câte milioane de euro vor mai plăti edilii sectorului 1 pe chirie

Autorităţile locale din sectorul 1 au alocat peste 3 milioane de euro de la bugetul local pentru a plăti chiria în noul sediu de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în timp ce vechea clădire a primăriei se află în reparaţii care vor mai dura cel puţin un an şi jumătate.  

Lucrările de consolidare la vechiul sediu, din Bd. Banu Manta nr. 9, au început în 2007 şi ar fi trebuit finalizate în decembrie 2011, după care erau programate să înceapă cele de amenajare. Mutarea angajaţilor în vechiul sediu nu va putea avea însă loc la sfârşitul acestui an, după cum anunţaseră edilii, pentru că licitaţia pentru desemnarea constructorilor pentru amenajare a fost anulată, iar durata lucrărilor  este de 16 luni.

Valoarea acestora a fost estimată la 41,8 milioane de lei fără TVA şi a fost organizată o licitaţie pentru desemnarea constructorului, la începutul acestui an, însă aceasta a fost anulată, urmând să fie organizată alta. Sunt prevăzute lucrări de refacere a mansardei şi a instalaţiilor interioare pentru întreg imobilul, restaurarea arhitecturii interioare şi exterioare, a reţelelor exterioare, amenajări exterioare şi mobilier urban.

Vor mai fi restaurate sala de consiliu şi statuia soldatului. Termenul de execuţie este de 16 luni, ceea ce înseamnă că nu sunt şanse prea mari ca lucrarea să fie gata la sfârşitul acestui an.

Consolidare din 2006

Consolidarea vechiului sediu al Primăriei Sectorului 1 se face pe baza unui grant de 3,5 milioane de dolari obţinut în 2006 de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului de la Banca Mondială, în timp ce amenajarea va fi plătită de primărie.

La începutul acestui an, lucrările de consolidare erau gata în proporţie de 90%, iar după ce se vor încheia vor urma cele de amenajare.  Aceasta înseamnă că timp de încă un an şi jumătate autorităţile locale vor plăti chirie pentru sediul ultramodern de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Costul total, din aprilie 2009 şi până la sfârşitul acestui an se va ridica la aproximativ 3,5 milioane de euro, iar suma va creşte în 2013, până când angajaţii se vor muta înapoi.

Edilii nu îşi fac griji de costurile mari pe care le suportă bugetul local şi spun că este normal, atât timp cât consolidarea vechiului sediu nu este încheiată. “Consolidarea este terminată în proporţie de 90%, turnul e gata. Şantierul nu ţine de noi pentru că nu primăria a contractat lucrarea. Întârzieri sunt mai mult sau mai puţin, însă sediul trebuia consolidat”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Costurile cu chiria

Din aprilie 2009, de când s-a mutat în noul sediu, Primăria Sectorului 1 a început să plătească chirie către firma PC Management&Consulting în valoare de peste 90.000 de euro lunar, iar în 2011 a avut loc o renegociere şi costurile au scăzut la aproape 70.000 de euro pe lună. Dacă se va menţine acelaşi nivel al chiriei până la sfârşitul anului 2012, când edilii au estimat că vor fi finalizate lucrările la vechiul sediu, atunci suma totală se va ridica la 3,5 milioane de euro.  

Scurt istoric

Sediul primăriei de pe Bd. Banu Manta nr. 9 a fost construit începând cu 1927, iar la vremea aceea era una dintre mai impozante clădiri din oraş. Construită în stil neoromânesc, clădirea a găzduit Primăria de Verde, denumirile actualelor sectoare fiind nume de culori în acea perioadă – Galben, Albastru, Negru şi Verde.  

Turnul Primăriei (56 de metri) era cel mai înalt din oraş, la momentul ridicării construcţiei la ale cărei planuri au lucrat arhitecţii N. Georgescu şi G. Cristinel.

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă