21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCâtă mâncare stricată am mâncat pe litoral

Câtă mâncare stricată am mâncat pe litoral

Aproape 2.000 de controale au realizat, în acest sezon, medicii de la Direcția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2016. 1.959, mai exact. Aproape jumătate din controale au vizat restaurante, iar restul supermarketuri, cofetării, laboratoare de patiserie, depozite, beach-bar, pesiuni, cantine, rulote.

Cei 14 medici ai instituției au avut alături 42 de colegi din țară. S-au aplicat amenzi în valoare de 385.720 de lei.

„S-a luat decizia suspendării activității pentru 18 societăți comerciale“, a declarat George Brănescu, directorul DSVSA Constanţa. Numai pentru două dintre ele, însă, activitatea a fost suspendată pentru 30 de zile, a precizat acesta. Este vorba despre un restaurant și un fast-food din Eforie și Mamaia Sud. În celelalte cazuri, administratorii firmelor au remediat deficiențele în decurs de circa trei ore de la constatare. Era, în general, vorba despre spații care nu erau igienizate.

Geronimo Brănescu a precizat că în acest an au fost reclamate cinci focare de toxiinfecție alimentară, dintre care trei au fost infirmate.

Au existat, așadar, două cazuri, unul în Venus și altul în Năvodari. “La Venus, de vină a fost un amestec pentru pizza care a fost poluat microbiologic, iar la Năvodari un pui cu cartof și brânză, care a fost contaminat de la factorul uman“, a precizat directorul DSVSA Constanța. Cu alte cuvinte, unul dintre angajați care era purtător de stafilococ a fost neglijent în momentul când a manevrat mâncarea.

Misiunea inspectorilor sanitar-veterinari nu este să dea amenzi, a spus Geronimo Brănescu, ci de a evita pe cât posibil toxiinfecțiile alimentare.

Recordul pozitiv și greu de atins pentru litoralul românesc rămâne anul 2014, când nu s-a înregistrat nici un astfel de caz.    

CONFISCĂRI

În urma controalelor şi a deficienţelor constatate, au fost retrase din consumul public:

 254,5 kg peşte şi produse din pescuit

 193,5 kg carne şi produse din carne

 11,4 kg lapte şi produse lactate

 10,6 kg semipreparate culinare

 5 kg produse de patiserie şi cofetărie.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă