15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialCât îi costă pe profesori fiţuicile elevilor

Cât îi costă pe profesori fiţuicile elevilor

Nu numai elevii care sunt prinşi copiind la examenul de bacalaureat riscă pedepse drastice, ci şi profesorii care le permit să fraudeze. În timp ce candidaţii vor fi eliminaţi din examen, profesorii pot rămâne fără locul de muncă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de o comisie care va ancheta faptele.

Sancţiunile sunt cuprinse în Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi, teoretic, ar trebui cunoscute de toţi participanţii la examen.

Intenţia se pedepseşte

Elevii riscă să fie eliminaţi din examen dacă vor introduce, în sălile unde se susţin probele, diverse lucrări, cum ar fi: manuale, cărţi, fiţuici, notiţe etc., chiar dacă nu le-au folosit pentru a copia. Asistenţii trebuie să verifice candidaţii dacă au adus materiale interzise, iar dacă vor constata acest lucru vor anunţa conducerea comisiei de bacalaureat de la unitatea respectivă.

Preşedintele de comisie va decide dacă elevul vinovat va fi eliminat din examen. Aceeaşi procedură se urmează şi în cazul în care un candidat este prins copiind de către profesorii supraveghetori. Dacă sunt eliminaţi, elevii nu vor mai avea voie să susţină bacalaureatul timp de două sesiuni. Cel mai devreme, ei se vor putea prezenta din nou la bacalureat abia la sesiunea din august 2012.

Monitorizări la licee

La proba scrisă la limba şi literatura română de ieri, responsabilii de la inspectoratele şcolare au făcut mai multe controale pentru a vedea dacă se respectă metodologia.

“Au fost făcute monitorizări şi am găsit numai elevi care au încercat să copieze, folosind telefoane, fiţuici şi culegeri, dar nu a fost semnalat niciun caz de profesor care să fi permis acest lucru. Dacă se va descoperi că un profesor, cu bună ştiinţă, a permis să se copieze, acesta nu va mai face parte din comisiile de bacalaureat între unu şi cinci ani şi va fi sesizat Parchetul, care poate declanşa o cercetare penală”, a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

În Capitală au fost descoperite 18 cazuri de elevi care au copiat, în Hunedoara-unu, Drobeta-Turnu Severin şi Cluj-patru etc.

Pedepse pentru profesori

Sancţiunile prevăzute în Metodologie, pentru profesorii care permit elevilor să copieze, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu 15%, destituirea din funcţii de conducere sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

“Au fost cazuri în anii trecuţi când s-a mers până la desfacerea contractelor de muncă. Comisia de cercetare stabileşte sancţiunile, în funcţie de gravitatea faptelor”, ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general la Ministerul Educaţiei. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţâmânt, Simion Hăncescu, s-a plâns că la comisiile de cercetare a faptelor nu sunt invitaţi şi reprezentanţi ai sindicatului din care fac parte cei învinuiţi.

Profesorii cunosc pedepsele pe care le riscă dacă permit elevilor să copieze şi puţini sunt dispuşi să rişte. “De 12 ani sunt preşedinte de comisie la bacaluareat şi consider că măsurile sunt normale. Profesorii trebuie să-şi facă datoria la locul de muncă”, a declarat Vasile Bahril, preşedinte de comisie la Liceul “Emil Botta” din Adjud (Vrancea).

Cele mai citite

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

EXCLUSIV. Băneasa nu e lăsat aeroport de rezervă pentru Otopeni. Avioanele de pe Otopeni, nevoite să treacă munții într-un motor, în caz de urgență

Aeronavele care sunt nevoite să aterizeze de urgență după decolarea de pe Otopeni sau înainte de aterizarea pe acest aroport, în cazul unor defecțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă