11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCât de liberă e presa?

Cât de liberă e presa?

Jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea sunt nemulţumiţi de încercările partidelor de a impune reglementări abuzive în exercitarea profesiunii lor, acestea culminând cu o lege a presei aflată de luni pe ordinea de zi a plenului Senatului.

 

Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” (SJDJ), ce reuneşte zia¬rişti din Galaţi, Brăila şi Tulcea, este printre cele 12 organizaţii media semnatare ale unei iniţiative legislative intitulate „Legea Presei”, depuse ieri la Parlamentul României. Proiectul prevede rolul primordial al autoreglementării în mass-media şi a fost depus în contraofensivă la încercările mai multor reprezentanţi ai partidelor politice de a supra-reglementa activitatea din domeniu. Potrivit Cristinei Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, din punctul de vedere al organizaţiilor de media sunt suficiente reglementările prevăzute în Codul Deontologic Unificat, document adoptat de Convenţia Organizaţiilor de Media pe 24.10.2009. Proiectul a fost depus chiar pe 3 mai, când e sărbătorită “Ziua Internaţională a Libertăţii Presei”. Într-un comunicat dat publicităţii cu acelaşi prilej, jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea îşi exprimă nemulţumirea faţă de încercările reprezentanţilor tuturor partidelor, de la putere şi din opoziţie, de a impune reglementări abuzive în presă. Aceste tentative au culminat cu proiectul „Legii Profesiunii de Jurnalist” (L162/2011), al senatorului PNL Ioan Ghişe, care luni, 2 mai, a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Măsuri aberante

Proiectul lui Ghişe limitează exercitarea profesiunii de jurnalist prin impunerea unor măsuri organizatorice aberante. Spre exemplu, pentru a-şi exercita profesia, jurnaliştii vor trebui să îşi înfiinţeze „cabinete jurnalistice individuale” sau „cabinete jurnalistice asociate”, instituţii cu personalitate juridică ce vor avea registratură, arhivă şi contabilitate proprie. Aceste cabinete ar urma să încheie contracte cu instituţiile media pentru care lucrează. Proiectul prevede înfiinţarea unui „Colegiu Naţional al Jurnaliştilor”, care va administra un „Registru Naţional al Jurnaliştilor”, în care vor fi înscrise cabinetele. Condiţia obligatorie ca un jurnalist să îşi poată exercita profesia este ca acest „Colegiu Naţional” să îi elibereze o „Carte de Presă”, obţinerea aces¬teia fiind condiţionată de îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii.

„Protecţie informativă” pentru dosarele penale

În dezbaterea Parlamentului se află şi două iniţiative ale deputatului PDL Mihai Boldea, care prevăd modificarea Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public şi modificarea Codului Penal, în sensul interzicerii accesului presei la informaţiile referitoare la stadiul cercetărilor penale şi a judecării unui dosar penal până la uzanţa ultimei căi de atac. Jurnaliştii consideră că prin cele două iniţiative nu se urmăreşte blocarea accesului presei la informaţii dosare penale cum ar fi cele referitoare la un banal accident de circulaţie sau un furt, ci stoparea publicării în presă a unor anchete despre cazuri de corupţie.

Pentru a-şi exercita profesia, jurnaliştii vor trebui să îşi înfiinţeze „cabinete jurnalistice individuale” sau „cabinete jurnalistice asociate”, instituţii cu personalitate juridică ce vor avea registratură, arhivă şi contabilitate proprie.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă