12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCât de inteligent folosim smartphone-ul?

Cât de inteligent folosim smartphone-ul?

Orice teme aș aborda, revin de fiecare dată la cea care îmi este nu numai dragă, dar și la îndemână – prevenția în sănătate. Acel “sfat al medicului”, dacă doriți, pe care mulți, din păcate, îl ignoră.

Statisticile din ultimii ani arată că a crescut mult incidența tumorilor cerebrale. Sigur, în această perioadă în care medicina, neurochirurgia, ca să fiu mai exact, se bazează foarte mult pe aparatura de diagnosticare, descoperim mai multe cancere cerebrale decât în urmă cu douăzeci-patruzeci de ani. Dar aceleași statistici arată că incidența acestor cancere a crescut mai ales în rândul unor anumite categorii sociale. Datele confirmă ipoteze mai vechi ale neurochirurgilor.

Profesorul Constantin Arseni (1912-1994) spunea că acest cancer apare rar la cel care dă cu sapa sau la muncitorul simplu din fabrică. Cancerul cerebral apare mai ales la intelectuali (George Gershwin, Eduard Kennedy, Edmond Nicolau etc.). Cu cât procesele cerebrale sunt mai intense și mai active, cu atât acestea suprasolicită creierul, iar factorul de impact tumoral cerebral este mai profund. S-a constatat, de asemenea, că incidența acestei boli este mai mare la persoanele cu probleme de stres. Nu mai ai somnul necesar, nu se mai reface chimismul cerebral, nu mai circulă apa care curăță țesuturile, dejectele creierului nu mai sunt îndepărtate, legăturile în creier nu se mai fac corect, exact ca un „calculator nesetat”.  Celula nervoasă se distruge sau metabolismul acesteia o ia razna și apar în creier celule anormale. În principiu, organismul se apără singur, recunoaște aceste celule anormale și le distruge. Dar la un moment dat, când este depășit organismul, acestea se adună în masă și formează tumori.

Cercetările moderne au stabilit o parte din cauzele apariției diferitelor tipuri de cancer. Se știe, de exemplu, că la plămâni apariția tumorilor este determinată de infecții repetate, de tuberculoză, de fumat sau asociate! Dar cauza apariției neoplaziilor cerebrale nu este cunoscută. Ceea ce se cunoaște, însă, este faptul că aceste neoplazii, aceste tumori, sunt influențate de radiațiile electromagnetice.

Cam toate aparatele electrocasnice și electronice generează astfel de radiații. Mă voi referi, în cele ce urmează, la telefonia mobilă. Telefonul -mobil și smartphone-ul modern sunt prezențe obișnuite în viața noastră. Mulți dintre noi avem chiar două astfel de aparate și le folosim în mod curent. Vorbim la telefon, trimitem mesaje, ne verificăm e-mail-urile sau -intrăm pe site-urile de socializare. Și, de foarte multe ori, -folosim acest aparat de -comunicare prea mult și în mod greșit.

Fără să am pretenția de a elabora un ghid de utilizare corectă a telefonului mobil, voi face totuși câteva recomandări care țin de protecția creierului în fața agresiunii radiațiilor electromagnetice emise de acest aparat devenit deja banal.

Primul lucru la care vă invit să fiți atenți este să corelați utilizarea telefonului mobil cu vârsta copiilor cărora vreți să le procurați un astfel de aparat. Atât timp cât țesuturile sunt în creștere, cât sistemul de protecție a organismului nu s-a dezvoltat suficient, este recomandat să nu le luați copiilor telefoane mobile. E mult mai sănătos „să bată mingea” până la 12-14 ani decât să folosească telefonul mobil. De asemenea, telefonia mobilă trebuie evitată și de femeile însărcinate, mai ales în perioada de 0-3 luni (crearea structurilor organice umane).

Unde se ține telefonul mobil? Pe masă, pe birou, în geantă sau în sistemele de prindere de pe bordul mașinii. Nu este indicat să îl țineți în buzunare, aproape de corp; poate interacționa și cu alte organe, cum este inima.

Cum folosim telefonul mobil? Cel mai sănătos mod de utilizare este prin speaker. Telefonul stă pe masă sau pe birou, se aude bine și preia vocea dumneavoastră la fel de bine. Sistemul cu bluetooth rămâne periculos (e drept, mai puțin), nu rezolvă complet problema radiațiilor, iar căștile (hands-free) rămân cele mai recomandate.

Seniorii au nevoie de telefon, mai ales atunci când pleacă de acasă. Dar folosirea limitată a acestuia este de preferat unor conversații îndelungi.

Un alt lucru important este alegerea telefonului mobil. Atât în SUA, cât și în Europa, autoritățile medicale au stabilit nivelul maxim de radiații -admise pentru corpul uman (Specific Absorption Rate – SAR), iar companiile producătoare de telefoane mobile sunt obligate să le prezinte pe etichetele lor. Cu cât indicele SAR este mai mic, cu atât telefonul este mai bun din punct de vedere medical!

Antenele de telefonie mobilă de pe clădiri sunt periculoase? Acestea produc neoplazii la cei care locuiesc în asemenea clădiri din cauza multiplelor radiații electromagnetice? Răspunsul este simplu: s-a observat că stolurile de păsări, atunci când se apropie de o clădire cu multe antene, se desfac și le ocolesc. Păsările simt radiațiile și le evită, deci….

Nu spun să renunțăm la folosirea acestui aparat al civilizației noastre. Spun doar atât: să îl folosim inteligent și cumpătat. Pentru civilizație este un rău necesar!   

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă