27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCât de greu pleacă pe mare studenţii de la marină

Cât de greu pleacă pe mare studenţii de la marină

Criza economică îşi face simţită prezenţa şi în domeniul naval. Urmarea acestui fapt la nivel universitar? Studenţii marinari care trebuie să îşi facă stagiul de practică până la finalizarea anilor de studiu se îmbarcă din ce în ce mai greu, pentru că numărul de nave s-a redus.

„În mod evident, pe constrângerile economice care sunt la ora actuală, în întreaga lume, numărul de nave care circulă este mai mic, în acelaşi timp bugetele tuturor companiilor sunt mai mici. A avea cadeţi la bord presupune costuri suplimentare şi apetitul firmelor pentru stagiul cadeţilor este din ce în ce mai mic. Problema este că trebuie să găsim soluţii în această perioadă, pentru că face parte din normalitatea vieţii de astăzi, cu această restrângere economică”, a precizat prorectorul Universităţii Maritime din Constanţa, prof.univ. Cornel Panait.

Cu CV-urile la firmele de crewing

Unii studenţi spun că şi-au tot depus CV-urile la diferite firme de crewing, se bazează pe un nivel avansat la limba engleză, cu toate acestea ori nu sunt chemaţi la interviu sau dacă sunt chemaţi nu trec mai departe şi nu reuşesc să se îmbarce. „Cei care şi-au luat viaţa în mâini şi au încercat ei singuri să îşi depună CV-urile au avut o şansă mult mai mică decât cei care au venit prin Biroul nostru de Promovare, care are alte mijloace. În 2012, cifra de studenţi care au făcut practică de cadeţi a fost una care nu este foarte rea. Deci noi am trimis în practică 670 de studenţi. I-am trimis în practică pentru că avem infrastructura care poate să se ocupe de acest lucru. Această infrastructură se numeşte Biroul de Consiliere şi Promovare Profesională şi prin acest birou noi ţinem legătura cu armatori şi cu firme de crewing”, a completat prorectorul UMC. În plus, în urma unui contract făcut cu CERONAV, universitatea de profil de la malul mării organizează cursuri de pregătire IMO, cursurile de securitate, unde sunt înscrişi destul de mulţi participanţi, iar avantajul este că în momentul în care studenţii pleacă pe mare, aceştia intră în nomenclatorul companiei respective.

Selecţie drastică la interviuri

În faţa unui posibil angajator, viitorii marinari trebuie să se prezinte ca la carte. Ei trebuie să îndeplinească câteva condiţii. Studentul trebuie să fie bine pregătit, apoi el trebuie să dea dovadă că stăpâneşte limba engleză, că este un om pe care se poate conta şi să aibă note peste 7.

Un an de practică pe mare

Perioada de cadeţie obligatorie este de 12 luni, atât pentru cei care vor naviga la punte, cât şi pentru cei care vor naviga la maşini. Prof.univ. Cornel Panait mai spune că până la finalizarea anilor de studiu, adică până în anul IV, toţi studenţii reuşesc să plece pe mare. Tinerii nu pot da examenul de brevet până nu fac dovada îmbarcării pe post de cadet pe navă. „Nu avem situaţii de studenţi care să reclame faptul că vor să facă practică, dar nu pot face acest lucru. De cele mai multe ori, cazurile nerezolvate sunt cele în care studenţii îşi iau soarta în mâna lor”, a subliniat reprezentantul UMC. Şi în acest an, la UMC se va desfăşura Târgul de joburi pentru studenţi. Acesta va fi organizat în luna mai, prilej pentru ca firmele de crewing şi studenţii să se întâlnească din nou şi să se cunoască.

Cele mai citite

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă