7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCaseta care a purtat inima Reginei Maria, expusă la bordul Fregatei “Regina...

Caseta care a purtat inima Reginei Maria, expusă la bordul Fregatei “Regina Maria”

Caseta de argint în care a fost transportată inima Reginei Maria de la Balcic la Constanţa, în 1940, va fi expusă, vineri, la bordul fregatei Regina Maria, informează Mediafax.

Evenimentul are loc în contextul în care se împlinesc 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.

În luna octombrie 1938, după decesul Reginei Maria, conform testamentului, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic, în Bulgaria de astăzi, cu distrugătorul Regina Maria, sub comanda căpitan-comandorului Horia Măcellariu.

Ulterior, în anul 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, inima reginei a fost adusă înapoi în ţară, tot cu distrugătorul Regina Maria, pentru a fi păstrată în capela reşedinţei regale de la Bran.

Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României. Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi cu sânge imperial rus, ea a fost aleasă drept soţie a Regelui Ferdinand, iar sub conducerea lor a luat naştere România Mare, în anul 1918.

Casetele în care a fost depusă inima Reginei Maria sunt expuse în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie al României, alături de coroana şi de bijuteriile sale, iar inima reginei este păstrată de către familia regală a României.

Caseta de argint în care a fost transportată inima Reginei Maria de la Balcic la Constanţa va fi expusă, vineri, la bordul fregatei Regina Maria, prin grija Muzeului Naţional de Istorie al României. După 75 de ani, caseta ajunge la bordul navei care poartă numele reginei, pentru câteva ore, fiind expusă cu prilejul ceremoniei de aniversare a 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor de război Regina Maria şi Regele Ferdinand.

O ceremonie militară şi religioasă va avea loc, vineri, în Portul Militar Constanţa, pentru a marca 85 de ani de când distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria au intrat în serviciul Marinei Militare Române, tradiţia acestora fiind continuată de fregatele care poartă aceleaşi nume.

Cele mai citite

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă