19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCăsătoria bate testosteronul

Căsătoria bate testosteronul

Oamenii de ştiinţă susţin de mult timp că mariajul reduce, în general, comportamentul ilegal şi agresiv la bărbaţi. Există cu adevărat o legătură între comportamentul bărbaţilor şi căsătorie sau pur şi simplu bărbaţii mai sociabili au mai multe şanse să se căsătorească? Un studiu recent realizat pe gemeni arată că ambele variante sunt posibile.

 

Cercetătorii de la Universitatea Michigan au descoperit că bărbaţii cu o atitudine antisocială – oameni agresivi, care nu simt remuşcări, au un comportament iresponsabil şi nu ţin cont de drepturile celorlalţi – sunt mai predispuşi să rămână burlaci.

„Tulburarea de personalitate antisocială este deseori înţeleasă greşit, iar persoana este considerată asocială. De fapt, comportamentul antisocial presupune încălcarea drepturilor şi ameninţarea siguranţei celor din jur”, spune Alexandra S. Burt, coordonatorul studiului şi profesor de psihologie.

Oamenii de ştiinţă au realizat de patru ori aceeaşi cercetare pe 289 de perechi de gemeni de sex masculin, atunci când aveau 17, 20, 24 şi 29 de ani. Cei care au fost mai puţin antisociali când aveau 17 şi 20 de ani au fost mai sus¬ceptibili de a se căsători până la vârsta de 29. Chiar şi cei cu tendinţe antisociale care s-au căsătorit au devenit mai sociabili.

Modelul părinţilor

„După căsătorie se schimbă comportamentul ambilor parteneri, deoarece intră în vigoare modele pe care le-au învăţat de la părinţi şi etica pe care instituţia căsătoriei o impune. Dacă bărbatul a trăit într-o familie patriarhală va încerca să copieze comportamentul tatălui şi se va aştepta ca femeia să fie supusă. Dacă partenera nu se va adapta noului stil de viaţă, bărbatul poate avea un comportament agresiv”, spune Alina Zvedei, psiholog. Studiul a fost realizat pe gemeni, pentru a exclude posibilitatea ca genetica sau mediul familial diferit din copilărie să modifice comportamentul indivizilor. Femeile nu au fost incluse în studiu deoarece acestea au în general un comportament sociabil, potrivit specialiştilor.

Rolul anturajului

Nu toţi psihologii sunt de acord cu rezultatele studiului. „Desigur că un bărbat căsătorit nu va avea un comportament antisocial, deoarece nu are ocazia să îşi manifeste acest comportament. Poate ieşi în fiecare weekend să se îmbete? Nu, pentru că instituţia căsătoriei îi impune să stea acasă cu soţia”, spune psihiatrul Christos Ballas. În plus, după căsătorie bărbaţii, se simt responsabili pentru familia lor şi de aceea nu se mai implică în activităţi ilegale.

Efectele căsătoriei

Căsătoria este un subiect care a atras mult interes din partea oamenilor de ştinţă. Un alt studiu a confirmat tendinţa că bărbaţii devin mai responsabili după căsătorie şi a arătat că mariajul este asociat cu o reducere de 35% a criminalităţii în SUA. Alte studii sugerează că oamenii căsătoriţi tind să fie mai sănătoşi şi să trăiască mai mult, în plus sunt mai puţin deprimaţi decât cei singuri. Toate aceste rezultate nu au fost însă confirmate.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă