19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCasa de Cultură a Studenţilor va primi numele "Bartolomeu Valeriu Anania"

Casa de Cultură a Studenţilor va primi numele “Bartolomeu Valeriu Anania”

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca ar putea purta numele fostului mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Valeriu Anania, care a trecut la cele eterne la începutul acestui an. Propunerea va fi trimisă Consiliului Local de către deputatul Mircia Giurgiu şi de către directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath.  

În prezent, Casa de Cultură a Studenţilor, situată în Piaţa Lucian Blaga, nu poartă nici un nume. Mircia Giurgiu a declarat că, înainte de a trimite propunerea oficială către Consiliul Local, va cere şi binecuvântarea noului mitropolit ortodox, IPS Andrei Andreicuţ. La rândul său, Leonard Horvath a declarat că această casă de cultură merită să poarte numele lui Bartolomeu Valeriu Anania, deoarece fostul mitropolit ortodox a fost preşedinte al Societăţii Studenţeşti “Petru Maior”, cea mai veche asociaţie a studenţilor, care mai funcţionează şi în prezent. Societatea “Petru Maior” a fost creată, în anul 1881, la Budapesta, de către studenţii români, cu scopul de a apăra drepturile acestora, a spus Leonard Horvath. Din anul 1919, sediul Societăţii a fost mutat la Cluj. Printre preşedinţii ei s-au numărat şi Iuliu Maniu ori Octavian Goga, cei care au avut un rol important în unirea Transilvaniei cu România şi care au fost membri ai Parlamentelor României şi Ungariei, dar şi prim-miniştri ai României în perioada interbelică. În calitate de preşedinte al acestei Societăţi, Valeriu Anania s-a numărat printre liderii revoltei anticomuniste a studenţilor clujeni din anul 1946.

De asemenea, el a fost un important om de cultură. El a scris numeroase cărţi, articole şi piese de teatru. De asemenea, fostul mitropolit a fost autorul noii versiuni în limba română a Bibliei.

Numele Pieţei Karl Liebkhnecht va fi schimbat

O piaţă din Cluj-Napoca ar urma să fie botezată cu numele Papei Ioan-Paul al II-lea, care a fost declarat Fericit al Bisericii Catolice în data de 1 mai. Propunerea va fi trimisă Consiliului Local de către deputatul Mircia Giurgiu şi de către directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Leonard Horvath. 

Cei doi propun, astfel, schimbarea denumirii Pieţei Karl Liebkhnecht din Cluj-Napoca. Aceasta a fost botezată în timpul regimului comunist cu numele fondatorului Partidului Comunist German, cel care a condus revolta muncitorilor bolşevizaţi din Berlin din anul 1918.

Leonard Horvath a declarat că liderul comunist german nu a avut nici o legătură cu Clujul. În schimb, în anul 1999, când a vizitat România, Papa Ioan-Paul al II-lea şi-a dorit foarte mult să viziteze Clujul. De asemenea, el a restabilit oficial Episcopia de Cluj-Gherla, interzisă de autorităţile comuniste în anul 1948. Un alt motiv este acela că Papa Ioan-Paul al II-lea l-a hirotonit personal pe actualul episcop, Florentin Crihălmeanu.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă