29.3 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialCartierul „Hidelve"

Cartierul „Hidelve”

Multe zone din Cluj şi-au conservat o puternică identitate proprie de-a lungul secolelor.

 

 Podul de peste Someş, de lângă strada George Bariţiu, care asigură accesul spre „Hidelve”, duce câteva construcţii impunătoare ale Clujului, situate în partea nordică a oraşului.

„Hidelve” reprezintă perimetrul primului „cartier” al urbei. Printre acestea se numără palatele Berde, Elian, Urania, hotelul Astoria şi gara oraşului. „Hidelve” sau „Dincolo de pod” este un cartier situat în vecinătatea cetăţii mediavale.

Constituit pe malul stâng al Smoeşului Mic, Hidelve cuprinde Fellegvár-ul – adică dealul Cetăţuii – precum şi zona  care mărgineşte foata stradă Ferenc Jozsef – actuala Horea – până la gara oraşului.

Cartier săsesc

Cartierul, locuit de o importantă comunitate săsească, s-a înfiripat pe la sfârţitul secolului al XVII-lea, când a fost atestat documentar în 1712, sub numele de „Vetus Extra moenia”, adică „Oraşul vechi exterior”. Până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, Hidelve a fost un cartier de agricultori şi de crescători de animale. Zona era în totalitate ocupată de gospodării, vii şi livezi ale agricultorilor şi crescătorilor de animale.

Drept dovadă a toleranţei interetnice manifestată de populaţia Clujului, stau mărturie trei lăcaşe de cult construite în Hidelve, de-a lungul timpului. Este vorba despre Sinagoga Neologă, construită între 1886-1887, Biserica reformată Milenium, edificată între anii 1897-1898 şi Biserica ortodoxă Sfântul Nicolaie, realizată în anul 1932.

Palatul Berde

Palatul Berde este o clădire impunătoare amplasată la capătul dinspre Piaţa Mihai Viteazul a străzii Horea. Situat la numărul 1, el deschide salba palatelor aflate pe această stradă. Construcţia a fost ridicată spre sfârşitul secolului XIX, în stilul Secession. Acest stil, cu originea în Secesiunea vieneză – sau „Wiener Secession”, în limba germană – a fost rezultatul unei mişcări artistice apărută în anul 1897 la Viena, după modelul Secesiunii muncheneze – Munchner Sezession, 1892 – cu puţin timp înainte de „Secesiunea berlineză” – Berliner Sezession – din 1898.

Mişcarea reunea, în special, artişti plastici, graficieni, pictori şi arhitecţi, cu denumirea oficială de «Vereinigung Bildender Kunstler Österreichs, Secession», adică „Uniunea artiştilor plastici din Austria, Secesiune”.   Text Box:  

Hotelul Astoria

În apropierea Palatului Berde, vizavi de Urania, a construit, în jurul anului 1900, Hotelul Astoria, unul dintre cele mai renumite hoteluri ale oraşului. Acesta a funcţionat până în 1990, când sediul lui a devenit „gazdă” a diverselor instituţii clujene. Astăzi, în spaţiul fostului hotel îşi are sediul „Camera de Comerţ şi Industrie Cluj”.

Cele mai citite

Valoarea industriei de țigări electronice va ajunge la 22,82 miliarde de dolari în 2022. De ce poate deveni o gravă problemă ecologică în România

Consumul țigărilor electronice a cunoscut o creștere exponențială în ultimii ani. Tot mai mulți oameni, în mod special tinerii, le aleg în detrimentul țigărilor...

Reacția Superbet după ce RL a prezentat problemele întâmpinate de clienții agenției

Reprezentanții Superbet au răpuns solicitării cotidianului național “România liberă” de a oferi detalii, după ce am publicat un articol în care am prezentat problemele...

Teatrul de Artă București, la cea de-a 10-a stagiune

Pe 8 septembrie 2022, Teatrul de Artă București își deschide stagiunea cu numărul 10. Intră, așadar, în al zecelea an de activitate de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă