18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialCaritas, varianta hollywoodiană

Caritas, varianta hollywoodiană

Românii care au pierdut bani la FNI şi la Caritas ar putea avea o consolare în faptul că au păţit-o şi alţii. Şi nu oricine, ci VIP-uri în toată legea precum Uma Thurman, Martin Scorsese sau Al Pacino.

Ei şi mulţi alţii ca ei au investit într-un joc piramidal la sfatul unui personaj care acum e pasibil de 50 de ani de închisoare. Kenneth Starr le-a intrat pe sub piele vedetelor dându-se drept un geniu financiar, dar şi un foarte vizibil personaj monden. Ca să îşi creeze o imagine de bărbat onorabil, el organiza adesea petreceri luxoase şi gale de binefacere la care vedetele se călcau pe picioare. În plus, se folosea şi de faptul că numele său este identic cu cel al procurorului care a investigat celebrul caz Sexgate, cel cu afacerea amoroasă dintre Bill Clinton şi Monica Lewinski. Promisiunea îmbogăţirii rapide i-a păcălit pe mulţi artişti de la Hollywood care au investit milioane de dolari în jocul piramidal al sfătuitorului lor financiar, Kenneth Starr. Dacă victimele deveneau sus­picioase, escrocul avea inte­ligenţa de a le înapoia o parte din bani pentru a le înşela acestora în continuare vigilenţa.

Wesley Snipes a pierdut mai mult de 10 milioane de dolari

Astfel, cu doar o lună înainte ca FBI să-l aresteze pe Starr, actriţa Uma Thurman a apucat să-şi recupereze un milion de dolari din investiţie. Alţii nu au avut însă norocul acesta. De pildă, actorul de culoare Wesley Snipes a pierdut mai mult de 10 milioane din afacerea aceasta şi mai este şi acuzat, pe deasupra, de evaziune fiscală, fiind pasibil de trei ani de puşcărie, pentru că în Statele Unite doar moartea şi Fiscul nu pot fi păcălite şi evitate de nimeni, de la preşedintele ţării până la ultimul amărăştean. Fiscul american nu ezită niciodată să bage un personaj important la răcoare dacă persoana în cauză nu şi-a înde­plinit obligaţiile de bun contribuabil. Este faimos cazul mafiotului Al Capone, care nu a putut fi prins altfel decât de viclenii agenţi ai IRS (Internal Revenue Service), adică mult temutul Fisc.

Arestat din dulap

FBI a descins ca în filmele hollywoodiene la luxoasa reşedinţă din New York a lui Kenneth Starr, vrând să îl ia pe escroc pe sus. Dar, ia-l de unde nu-i. Cercetând amănunţit locuinţa, după ceva vreme, agenţii FBI l-au găsit pe cel ce se dădea mare magnat ascuns într-un dulap, prilej de mare amuzament pentru presa americană, care a acordat spaţii ample arestării escrocului comparat imediat cu un alt „ţepar” care a s-a înfruptat din banii americanilor naivi, Bernard Madoff condamnat la 150 de ani de închisoare pentru fraudă,  înşelăciune şi evaziune fiscală.

Cum a jecmănit un bijutier de 14 milioane de dolari

Kenneth Starr avea un mod de abordare extrem de inteligent. Îşi păcălea victimele folosindu-se de lăcomia acestora. De pildă, pe bogatul bijutier din Manhattan Jacob Arabov, l-a jecmănit de 14 milioane de dolari astfel: Starr s-a dus la magazinul acestuia şi a cumpărat un ceas de 77.000 de dolari. Peste câteva zile, a revenit şi a mai târguit câte ceva: o brăţară cu  diamante în valoare de 70.000 de dolari şi o verighetă de 32.000 de dolari. Bijutierului i-au sclipit ochii de încântare şi s-a împrietenit imediat cu bogătanul care-i călcase pragul magazinului. Acesta i-a susurat precum Iago lui Othello la ureche că este un fin cunoscător al unor inginerii financiare menite să te facă nabab peste noapte, dar că nu le poate dezvălui preţioasa taină decât prietenilor apropiaţi care au încredere să investească în afacerea cu pricina. Jacob Arabov s-a lăsat imediat amăgit şi a contribuit din plin la îngrăşarea puşculiţei lui Starr. Cei implicaţi în afacere aveau atât de multă încredere în Kenneth Starr, încât unora nu le-a venit să creadă că acesta i-a înşelat nici când dedesubturile afacerii au fost făcute publice, iar escrocul a fost arestat de FBI, în ciuda faptului că pe unii îi tapa de bani de peste 10 ani de zile. Ba chiar, unii dintre cei fraieriţi i-au şi plâns de milă celui care le-a uşurat conturile  de sute de milioane de dolari. FBI suspectează şi faptul că mulţi dintre cei păcăliţi nu au depus încă plângere la poliţie de teamă să nu se facă de râs, pentru că subiectul a ţinut prima pagină a multor publicaţii americane.   

Presa americană l-a comparat imediat pe Kenneth Starr cu un alt „ţepar” care a s-a înfruptat din banii americanilor naivi, Bernard Madoff.

Cele mai citite

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă