10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCaricaturile cu profetul Mahomed, republicate într-o carte

Caricaturile cu profetul Mahomed, republicate într-o carte

Redactorul paginilor culturale ale cotidianului danez Jyllands-Posten, Flemming Rose, aflat la originea publicării a 12 caricaturi controversate ale profetului Mahomed, în 2005, a anunţat că se pregăteşte să le publice din nou, luna viitoare, într-o carte. Intitulată “Tavshedens tyranni” (Tirania tăcerii), cartea va apărea la 30 septembrie, la cea de-a cincea aniversare a apariţiei desenelor satirice care au provocat proteste violente împotriva Danemarcei în lumea musulmană.

Potrivit Mediafax, scriitorul a respins orice idee de provocare, declarând pentru ziarul Politiken că nu face decât să “povestească istoria celor 12 desene pentru a le pune într-un context (general) privind imaginile considerate ofensatoare”. “Sunt convins că mulţi nu ştiu ce cred eu despre aceste desene. Dorinţa mea este să mă explic şi nu am decât cuvintele pentru asta”, a declarat el.

Cu această carte de 499 de pagini, Flemming Rose, ameninţat de mai multe ori cu moartea, înearcă să provoace “o dezbatere mai largă care tratează în general legile privind ofensa în lume”, care includ negarea Holocaustului, rasismul sau injuriile. Desenatorul Kurt Westergaard, care a realizat caricatura cea mai criticată cu Mahomed, reprezentându-l pe profet cu capul acoperit de un turban în formă de bombă cu fitilul aprins, va publica de asemenea o carte în toamnă, reproducând acest desen, potrivit Politiken.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă