12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCandidatii in sutana, prezente discrete

Candidatii in sutana, prezente discrete

Noua preoti ortodocsi din judetul Timis si-au depus candidaturile pentru un fotoliu de consilier local. Ei au fost prezente discrete in batalia electorala.
Cei noua candidati in sutana spun ca au decis sa intre in lupta electorala la cererea enoriasilor, pe care ii vor putea ajuta mai usor din postura de alesi locali. "Oamenii, mai ales cei din mediul rural, au multe probleme si au dorit sa se auda si doleantele lor in administratiile respective. Ei au considerat ca acestea pot fi sustinute cel mai bine de catre preoti, pentru ca ei ii asculta si le cunosc durerile", explica preotul Marius Florescu, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Timisoarei. Prima fata bisericeasca din judet care si-a anuntat intentia de a deveni consilier local si care a primit binecuvantarea IPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, dupa ce solicitarea lui a fost aprobata in sedinta Permanentei Consiliului Eparhial, a fost Ioan Toie (localitatea Percosova).

 

El a fost urmat de preotii: Mihai Pop (pentru Consiliul Local Timisoara), Petru Toma (Sacalaz), Traian Debucean (Chisoda), Doru Milostean (Faget), Valter Rat (Clopodia), Nicolae Draghicescu (Cliciova), Miron Zepa (Jupani), Simion Bitrian (Parta). Daca preotii din mediul rural isi doresc lucruri comune pentru o comunitate mica, precum introducerea retelelor de canalizare, racordarea la apa potabila si electricitate, construirea de drumuri comunale, reparatia scolilor si a dispensarelor, in schimb, Mihai Pop are planuri mult mai elaborate.
De altfel, dintre toti candidatii timiseni in sutana, el este singurul care a mai fost consilier de Timisoara, in perioada 1996-2004, si chiar unul dintre cei mai activi alesi locali. Mihai Pop a reusit sa recupereze spatiul detinut de fosta capela militara, din Piata "Timisoara 700", transformat de comunisti in aprozar, si sa o redea bisericii. In actuala campanie a fost oarecum invizibil, cu exceptia unor afise electorale si a unor aparitii timide in presa locala. Preotul are un tel precis pentru care a si ales sa se arunce, ca independent, in lupta electorala impotriva unor formatiuni politice puternice, sustinute cu sume consistente. El spune ca, daca va ajunge din nou consilier local, va urmari intabularea terenurilor bisericilor noi: "Mai doresc, totodata, sa obtina noi terenuri pentru locasurile de cult ortodox si sa obtina fonduri pentru problemele sociale ale bisericilor, dar si pentru reparatia lor".

 

Daca numele acestuia e indestructibil legat de fosta capela militara, trebuie sa reamintim ca acest asezamant a intrat in istorie cu o initiativa mai putin obisnuita.
In 2002, pe peretii sfantului lacas a fost pictata o fresca in care diavolul sau raul era intruchipat de celebrul terorist Osama bin Laden. Acesta era infatisat in flacari, calare pe un avion, in timp ce se pregatea sa doboare turnurile gemene World Trade Center din New York. Pictura a facut multa valva la acea vreme, luni la rand fiind locul de pelerinaj al unor turisti, localnici sau ziaristi romani si chiar straini, care veneau sa vada cu ochii lor "minunea".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă