13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCând va fi redeschis Cazinoul din Constanța

Când va fi redeschis Cazinoul din Constanța

Viceprimarul cu atribuții de primar al orașului spune că lucrările ar trebui să fie gata în 27 de luni.

Autoritățile locale din Constanța spun, încă odată, că celebrul Cazinou de la malul mării va fi reabilitat. De data aceasta, vorbele lor au mai multă substanță, deoarece au fost făcuți primii pași concreți. Este vorba despre faptul că imobilul a fost preluat de către Compania Națională de Investiții (CNI), care a elaborat studiul de fezabilitate și despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestui studiu, în cadrul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Mai mult, a fost lansată licitație pentru execuția lucrărilor. Lucrările, spune Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, sunt ireversibile. Resursele financiare necesare au fost alocate și numai o situație excepțională poate scoate Cazinoul de pe lista de priorități.

Ofertele se deschid pe 23 iunie

”Cazinoul în momentul de față este în următoarea situație: a fost transferat către Compania Națională de Investiții, în luna februarie au fost adoptați indicatorii tehnico-economici, pe data de 8 mai a fost lansată licitație pentru proiectare, execuție și asistență tehnică pe parcursul restaurării Cazinoului. Cred că undeva în toamnă se va încheia această licitație. Pe 23 iunie este deschiderea ofertelor. Cu contestație, cu evaluări, mă aștept ca undeva în septembrie să fie selecționat un consorțiu câștigător. Valoarea investiției este de 31,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA și aportul municipalității, în sensul în care noi va trebui să asigurăm aportul la utilități. Lucrările sunt preconizate a se realiza după cum urmează: din momentul desemnării câștigătorului, trei luni de zile pentru elaborarea proiectului tehnic și 24 de luni pentru consolidare și restaurarea efectivă. Practic, în 27 de luni din momentul lansării ordinului de începere Cazinoul va fi gata”, a declarat Decabal Făgădău, la Dobrogea TV. Prin caietul de sarcini se cere o garanție de minimum 60 de luni de la finalizarea lucrărilor.

Ce funcție va avea clădirea

Autoritățile locale vor administra Cazinoul după reabilitare. Decebal Făgădău a precizat că în subsol vor fi o expoziție dedicată Mării Negre și o sală de catering. La parter va fi o expoziție permanentă, Istoria Cazinoului, alături de o cafenea și un spațiu pentru expoziții. La etaj va funcționa o sală de spectacole pentru teatru sau alte evenimente. ”Nu avem într-adevăr componenta de jocuri de noroc, pentru că instituțiile publice nu au voie prin lege să desfășoare activități economice”, a spus Decebal Făgădău. Pe lângă aceste funcțiuni publice, Cazinoul se va integra în zona peninsulei. Acesta dorește să construiască un dig de protecție în dreptul său, unde să poată acosta ambarcațiuni. În zonă se va realiza un studiu peisagistic, iar parcul arheologic se va reabilita. De asemenea, iluminatul va fi refăcut, cu elemente art-nouveau, până în centrul orașului.

”Practic, în 27 de luni din momentul lansării ordinului de începere Cazinoul va fi gata”, a spus Decebal Făgădău.   

ISTORIE. Construit în 1904

Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, Cazinoul a fost transformat în restaurant. La jumătatea anilor ’80, Cazinoul a fost închis pentru o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din ’89, Cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar şi diverse evenimente culturale. De circa zece ani este în paragină.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă