14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCând va fi pus în aplicare acordul nuclear iranian

Când va fi pus în aplicare acordul nuclear iranian

Acordul istoric asupra programului nuclear iranian urmează să fie pus în aplicare în câteva “zile”, a afirmat joi secretarul de stat american, John Kerry, situație ce ar declanșa relaxarea sancțiunilor americane impuse Republicii Islamice, scrie AFP, citată de Agerpres.

Într-o trecere în revistă a progreselor diplomatice realizate de Statele Unite în 2015, John Kerry a ținut să scoată în evidență, în fața reprezentanților presei, acordul semnat la 14 iulie la Viena între marile puteri și Iran, un document aflat “la câteva zile de punerea lui în aplicare, dacă totul decurge bine”.

Șeful diplomației de la Washington, care nu s-a mai exprimat public în ultimele trei săptămâni, a precizat că a discutat din nou la telefon, joi dimineață, cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

Cei doi miniștri, ale căror guverne nu mai întrețin relații diplomatice din 1980, sunt principalii artizani ai acordului de la Viena privind programul nuclear iranian care trebuie să garanteze că Republica Islamică șiită nu se dotează cu arma nucleară, în schimbul ridicării progresive și controlate a sancțiunilor internaționale.

Acest text, rod al unor ani de aprige negocieri, a fost salutat ca un progres major în termeni de politică de dezarmare și de neproliferare nucleară, un pilon al diplomației președintelui american Barack Obama.

John Kerry a făcut cunoscut că Mohammad Javad Zarif și-a exprimat joi “intenția” de “a finaliza obligațiile pentru punerea în aplicare cât mai curând posibil”. De asemenea, secretarul de stat american a salutat faptul că Iranul a transferat la 28 decembrie o importantă încărcătură de uraniu slab îmbogățit către Rusia, o etapă importantă a acordului de la Viena.

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă