20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCand le vom sufla in ceafa?

Cand le vom sufla in ceafa?

» Dupa trista experienta a vacantei de Pasti, cand hotelurile au fost aproape pustii, pe Litoralul romanesc au scazut in premiera preturile.

» Bulgarii se mentin competitivi si datorita alimentelor mai ieftine.

Circa 20.000 de turisti si-au petrecut pe Litoralul romanesc minivacanta de 1 Mai, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La bulgari au ajuns circa 10.000 de turisti din cele 16.500 de persoane care au trecut granita pentru a serba in strainatate Ziua Muncii. Gratie pachetelor speciale oferite de hotelierii romani, preturile pe Litoralul nostru au fost mai accesibile ca altadata, devenind, in premiera, apropiate de cele ale bulgarilor. De pilda, Hotelul President din Mangalia a avut camere cu 16-20 de euro pe noapte, cost comparabil cu al unui hotel bulgaresc de 4 stele unde turistul a platit 95 de euro pentru patru nopti, cu micul dejun inclus. Preturile au fost egale si la hotelurile de 3 stele, a calculat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). El a explicat ca la tarifele practicate de structurile de cazare din Romania a adaugat costul meselor servite in statiune, obtinand astfel un tarif egal cu cel al bulgarilor, pentru serviciile all-inclusive de la hotelurile de 3 stele. "La noi nu exista inca, din pacate, acest concept de all-inclusive", a punctat Badulescu. Cu toate ca hotelierii romani au atras mai multi turisti, presa interna si cea internationala i-au sanctionat din nou, pe acelasi motiv: plecarea masiva a compatriotilor nostri pe litoralul bulgaresc.
Dorinta de a parasi tara
Exodul turistilor romani catre Bulgaria se datoreaza mai multor factori: dorinta acestora de a iesi din tara, curiozitatea, investitiile consistente ale hotelierilor bulgari, campaniile sustinute de promovare a litoralului bulgaresc (pentru toate categoriile de turisti) si serviciile all-inclusive oferite de operatorii de turism din tara vecina. "In primul rand, este dorinta noastra de a iesi din tara si este firesc sa fie asa. Am fost si noi in schimburi de experienta la colegii nostri bulgari si este clar ca acolo s-a investit nu numai in cazare si masa, ci si in posibilitatile de petrecere a timpului liber", a apreciat directorul executiv al Centrului de Afaceri "Marea Neagra" din Mangalia (Hotel President), Cornelia Boanta. In opinia domniei sale, sistemul all-inclusive practicat de bulgari s-ar putea aplica si in hotelurile romanesti, cu conditia ca organizatiile de turism sa inteleaga aceasta necesitate. "Trebuie sa existe o dorinta de intelegere si de colaborare din interiorul fiecarei organizatii. Pachetul all-inclusive trebuie sa contina nu numai cazare si masa, ci si alte facilitati, precum un teren de golf sau de tenis", a spus Boanta.
Totusi, Boanta a apreciat ca bulgarii ar putea obtine in continuare preturi mai mici la pachetele turistice complete: "Alimentele, la ei, sunt foarte ieftine si acest element sta la baza costurilor. Bulgarii castiga si din gradul mare de ocupare a hotelurilor. Cu cat acesta este mai mare, cu atat cheltuielile totale sunt mai mici".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă