Dintre toate activele tranzactionate la bursele de marfuri in 2008, aurul este singurul care nu s-a depreciat semnificativ fata de inceputul anului.
Teama de recesiune nu a afectat cotatiile metalului galben. De la 850 dolari/uncie in ianuarie 2008, aurul se tranzactiona la inceputul saptamanii la 843 dolari, in conditiile in care moneda americana se apreciase fata de euro in intervalul respectiv, de la un raport euro-dolar de 1,46 la 1,32 (aprecierea dolarului fata de principalele devize atrage automat o scadere a cotatiilor marfurilor, exprimate in dolari). In ciuda scaderii cererii din partea consumatorilor traditionali (India aspira grosul productiei mondiale de aur), pretul aurului a ramas la cote ridicate, speculatorii contrabalansand retinerile amatorilor de bijuterii. Aurul reprezinta singura protectie in fata devalorizarii accentuate a economiilor noastre pastrate in bani de hartie, in conditiile in care bancile centrale au pompat deja mii de miliarde in sistemele bancare pentru a le salva de la faliment si se anunta in continuare programe generoase pentru a stimula consumul.
Cresterea cantitatii de bani in circulatie se va reflecta la un moment dat in inflatie, iar aurul pare singura optiune pentru a va proteja puterea de cumparare. Cand ar trebui sa luati in calcul o investitie in aur? In momentul in care tendinta deflationista actuala se epuizeaza, creditarea se reia si deficitele publice vor fi atins, deja, valori semnificative. Puteti investi in metalul galben prin intermediul contractelor la termen tranzactionate pe pietele externe sau achizitionand un cos de actiuni la principalele companii miniere implicate in extragerea aurului. In momentul in care bancile centrale vor realiza slabiciunile cronice ale dolarului, dorinta de convertire a unei parti din rezervele lor in aur ar putea determina aprecieri spectaculoase ale pretului.