18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCampionul non-grata

Campionul non-grata

Campionul naţional şi european la tenis de masă Călin Toma a fost tratat cu dispreţ de către reprezentanţii federaţiei române de specialitate.

Faptul că sportivii români sunt, în general, mult mai apreciaţi în strâinătate decât în propria ţară nu mai miră pe nimeni, dar că ajung să fie scuipaţi şi înjuraţi de către cei care ar fi trebuit să-i pregătească cu greu poate fi înţeles. Românul Călin Toma, fost campion naţional şi european la tenis de masă, acum antrenor la o echipă de prima ligă din Franţa, a trăit, pe vremea când era jucător, umilinţa de a fi înjurat şi, mai apoi, scuipat chiar de către un antrenor român în timpul unui meci oficial. Totul a început la campionatele naţionale de la Buzău din 2003, când, deşi avea 35 de ani, i-a învins pe toţi jucătorii români, a devenit campion naţional şi şi-a câştigat locul la campionatele europene şi mondiale care aveau loc în acelaşi an.

Înjurat la europene

„Am venit la Buzău în pofida repetatelor piedici care mi-au fost puse de către oficialii federaţiei, iar la unul dintre acele meciuri am fost scuipat de către unul dintre antrenorii români. Noroc cu prietenul Otiliei Bădescu, cel care s-a dus la respectivul antrenor şi i-a spus ceva de genul «ieşi afară, că te bat de te omor». Pur şi simplu nu mai puteam juca, eram cu prosopul la mine tot timpul. Totul s-a întâmplat sub ochii soţiei mele”, a povestit Călin Toma. Mai târziu, în acelaşi an, în timpul campionatelor europene, românii au fost mai “miloşi” cu Toma. “La campionatele europene din 2003 am jucat, alături de un israelian, o partidă de dublu împotriva lui Vasilea Florea şi Adrian Crişan. Acel meci l-am pierdut în setul decisiv, însă antrenorul celor doi jucători români doar m-a înjurat. Nu ştiu de ce s-au comportat în aşa mod cu mine, se pare că am deranjat prea multă lume. Acum m-am retras în Franţa, acolo unde chiar sunt respectat cu adevărat pentru ce am făcut”, a mai spus Călin Toma.

Promovare istorică

Călin Toma s-a retras din activitatea competiţională tot în anul 2003, “obligat” de către primăria din Chartres, Franţa, acolo unde a primit un post în administraţie. Nu a putut sta de parte de tenisul de masă şi a preluat, mai apoi, echipa locală, pe care a dus-o, în cinci ani, din liga a patra până în prima ligă. “Am antrenat şi juniorii Franţei, iar acum lucrez la primărie, antrenez echipa locală, dar activez şi ca jucător la echipa a doua a clubului, care evoluează în liga a treia. Mă bucur că aici sunt apreciat”, a spus Călin Toma, ajuns acum la 41 de ani.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă