17 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Campionii velelor

Sportul nautic, o tradiţie veche de 102 ani la malul mării, a fost reînviată sâmbătă pe lacul Techirghiol.

Emoţii mari atât pentru participanţi, cât mai ales pentru părinţi sâmbătă dimineaţă pe lacul Techirghiol. 15 ambarcaţiuni cu vele, la bordul cărora s-au aflat copii cu vârste cuprinse între opt şi 17 ani au pornit în jurul orei 11 în prima competiţie nautică organizată iarna. În ciuda frigului, micii navigatori au dat dovadă de curaj şi au parcurs întregul traseul marcat. Lacul Techirghiol a fost ales special pentru această competiţie datorită salinităţii crescute, care permite atât antrenamentul, cât şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a competiţiilor cu vele în perioada rece. De asemenea, pe suprafaţa lacului sunt complet interzise sporturile cu motor, astfel că cei mai mici sportivi se pot antrena în linişte. Inaugurarea primei regate destinate copiilor, denumită simbolic „Regata Moş Nicolae”, a coincis cu reluarea uneia dintre cele mai vechi tradiţii constănţene, sportul cu vele. Clubul Nautic Român, înfiinţat în primăvara acestui an, reînvie tradiţia primei asociaţii sportive cu vele din România, care a fost constituită în 1908 şi ulterior desfiinţată după primul război mondial. „Clubul Nautic Român are o strategie complexă pe termen mediu şi lung, care debutează cu înfiinţarea bazei de antrenament de pe Lacul Techirghiol, urmând ca tot aici să organizăm o şcoală de navigaţie antrenament”, a precizat Dan Mihăescu, promotorul clubului.

Revenind la competiţia de sâmbătă, cei mai câştigaţi au fost copiii. Indiferent de locul pe care s-au clasat, cei mai mici marinari s-au declarat încântaţi şi vor să participe la cât mai multe competiţii de acest gen. Iniţiativa clubului Nautic Roman este cu atât mai importantă pentru sportul judeţean cu cât activităţile nautice de pe lacul Siutghiol s-au redus considerabil din cauza lipsei fondurilor.

Ei au urcat pe podium

Primii trei clasaţi pe la clasa „Optimist” băieţi sunt Marcel Frangopol (I), Cosmin Băraru (II) şi Eduard Cuţufui (III). La fete primul loc a fost ocupat de Geanina Chiron, pe locul secund s-a clasat Bianca Popescu iar bronzul a revenit competitoarei Defne Agi-Acai. La clasa „Cadet” echipa care a obţinut locul I este compusă din Mihai Chiron şi Valentin Tureac. Următoarele două poziţii au revenit echipajelor formate din Andreea Mihăescu şi Theodora Lavru, respectiv Florin Negrea şi Andrei Popescu.

15 ambarcaţiuni au luat startul la Regata Moş Nicolae.

Ultima oră
Pe aceeași temă