Două foste cămine de nefamilişti, care în perioada comunismului aparţineau unor mari întreprinderi din Baia Mare (Întreprinderea de Maşini Unelte Accesorii şi Scule – IMUAS şi Întreprinderea Regională de Construcţii Locale – IRCL), vor fi reabilitate în acest an din bugetul de stat. Astăzi, cele două imobile aparţin municipalităţii şi sunt într-un stadiu avansat de degradare. Ele sunt locuite de peste 200 de familii, majoritatea de etnie romă. Blocurile situate la periferia Băii Mari fac parte din cele opt imobile din zone defavorizate selecţionate şi incluse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în programul naţional de reabilitare pe 2011.
Ce investiţii vor face autorităţile
Conform programului, lucrările de reabilitare cuprind intervenţii la sistemul structural şi la instalaţiile şi izolaţiile termice şi hidrofuge, dar oficialii Primăriei Baia Mare spun că aşteaptă să afle şi sumele care vor fi repartizate pentru reabilitări, pentru că de trei ani blocurile situate pe străzile Melodiei şi Horea au tot fost incluse în programe naţionale de reabilitare, însă banii n-au venit niciodată.
„În perioada 2006-2007, municipiul Baia Mare a început demersurile pentru reabilitările blocurilor de pe străzile Melodiei nr. 4, respectiv Horea nr. 46 B. Atunci am transmis Companiei Naţionale de Investiţii documentaţiile necesare în vederea demarării acelui program cu finanţare de la Guvern. Din păcate, nu toate lucrările pe care le-am cuprins în proiecte au fost declarate eligibile – de pildă, ne-au fost respinse de la finanţare lucrăile de mansardare a blocurilor şi dotarea acestora cu geamuri termopan”, a explicat viceprimarul Băii Mari, Călin Bota.
Deşi proiectul a suferit modificări la partea de finanţare, consilierii municipali l-au menţinut în forma sa iniţială. Ei au aprobat în anul 2008 aproximativ 1,8 milioane lei din bugetul municipiului pentru executarea lucrărilor nefinanţate din bugetul de stat. La vremea respectivă, ei au motivat necesitatea mansardării blocurilor prin crearea unui surplus de unităţi locative, iar montarea geamurilor termopan prin creşterea confortului termic al locatarilor.
„Dacă se vor aloca banii şi Compania Naţională de Investiţii va adjudeca lucrările, Consiliul Local Baia Mare va aloca suma pe care am aprobat-o în 2008 pentru mansardare şi montarea geamurilor termopan, sumă cuprinsă de altfel în bugetul pe anul acesta”, a mai declarat viceprimarul Bota. Cele două imobilele incluse în planul naţional de reabilitare au fost construite în anul 1975, respectiv 1979.