18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCamere foto compacte perfecte pentru vacantele tale

Camere foto compacte perfecte pentru vacantele tale

Cine pleaca in vacanta si vrea sa-si cumpere un aparat foto nou trebuie sa stie ca investitia intr-un aparat foarte scump nu se justifica… pentru instantaneele pe care vrea sa le faca pe parcursul calatoriei, mai ales daca este vorba de un incepator in ale fotografierii. Pe scurt, camerele foto de vacanta trebuie sa fie micute – pentru a incapea in orice buzunar, sa aiba un zoom optic destul de bun si o baterie care sa dureze.

Ce camera foto ar trebui sa-mi cumpar? Care camera digitala este mai buna? Ce sa aleg intre o camera compacta si un DsLr? Exista o companie care produce camere din cele mai bune? Acestea sunt doar o parte din intrebarile pe care si le pun cei care doresc sa achizitioneze un aparat foto digital. Exista insa, cativa pasi foarte simpli care trebuie urmati. Daca veţi face acest lucru… veti avea in buzunar camera perfecta pentru dumneavoastra.

Camerele clasice, cu film, erau ceva mai simple – nu aveau prea multe functii si realizarea unor fotografii bune cadea in sarcina celui care se afla in spatele aparatului. astazi, chiar si cei mai neindemanatici fotografi vor sa aiba imaginii excelente… si de aceea isi doresc cele mai performante aparate. Cei care vor sa inlocuiasca un vechi aparat digital sau vor sa-si cumpere prima camera foto digitala trebuie sa stie doar ce functii conteaza.

Prima intrebare la care e bine sa va raspundeti este: la ce o sa folosesc camera foto? Daca achizitionati camera numai pentru scopuri turistice sau pentru a face fotografii la diverse evenimente din viata dumneavoastra, atunci nu aveti nevoie de camere ultra performante care sa coste o avere. In primul rand camerele pentru calatorii trebuie sa fie cat mai mici si cat mai usoare… deci, nu are rost sa cumparati o camera DsLr (acele aparate mari cu obiective detasabile) chiar daca acestea din urma ofera o gama mai mare de functii prin schimbarea obiectivelor in raport de conditiile in care se realizeaza fotografiile, dar si de obiectele care urmeaza sa fie fotografiate. Chiar daca va doriti o camera foto performanta, pentru ca in viitorul apropiat va doriti sa invatati arta fotografiei… tot mai bine este sa incepeti cu o camera digitala compacta.

„In primul rand un aparat foto digital compact, ajuta foarte mult prin dimensiunea lui si meniu. De altfel, compactele sunt cele mai utilizate aparate foto de catre pasionatii de calatorii care doresc sa imortalizeze aspecte cu valoare de amintire”, explica fotograful profesionist Zoltan Lorencz. acesta mai spune ca utilizatorul trebuie sa fie constient ca aceste camere au anumite dezavantaje, dar ca pentru instantanee de vacanta ele sunt numai bune. „Fiind de regula un aparat automat, nu poti cere foarte mult daca imaginatia posesorului doreste sa se dezlantuie intr-o anumita situatie. Deci acest aparat este dedicat pentru amatorilor de instantanee care nu au mari pretentii pentru o fotografie in ceea ce priveste calitatea”, ne-a mai explicat Lorencz. Oricum, nu trebuie sa intelegeti ca fotografiile realizate cu camere compacte nu sunt foarte bune, ci doar ca, facute cu o camera DsLr cu obiectiv performant, aceleasi imagini ar putea sa iasa si mai bune. Oricat de mult tam-tam se face pe baza numarului de megapixeli cu care poate fotografia o camera… aceasta nu este caracteristica cea mai importanta pentru aparat. acum, majoritatea camerelor sunt dotate cu senzori de imagine care pot fotografia cu 10 – 12 megapixeli.

„Cred ca multi necunoscatori gresesc punand pe primul loc numarul de megapixeli (sau alte functii irelevante promovate de marketingul producatorilor); de fapt, numarul de megapixeli este una dintre cele mai putin importante caracteristici. In locul acestuia, la o camera compacta as pune pe primul loc zoom-ul optic, calitatea imaginii la diferitele nivele de sensibilitate ISO, prezenta stabilizarii de imagine si calitatea culorilor”, spune alex Brie, unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Romania si pasionat de fotografie. Brie a schimbat in ultimii ani patru modele de camera – ajungand sa foloseasca acum o camera compacta de buzunar si un DsLr. Senzorul de imagine este cel care capteaza lumina, transformand-o in impuls electric si apoi in fotografie stocata in memoria aparatului. Pe acest senzor de imagine sunt milioane de pixeli. Cu cat senzorul este mai mare, cu atat spatiul ocupat de un pixel este mai mare, ceea ce va permite utilizatorului sa aiba fotografii cu un grad ridicat al fidelitatii imaginii.

Puterea bateriei

Este foarte important cat consuma o camera. Tot mai multe camere foto vin cu tipuri de baterii proprii si de aceea consumul este important – nu te poti opri la orice magazin de pe strada sa-ti cumperi o baterie noua. Oricum, indiferent de cat de repede se consuma bateria, trebuie neaparat sa mai aveti una de rezerva in permanenta la dumneavoastra, mai ales atunci cand plecati in vacanta si vreti sa evitati o vizita la hotel doar pentru a incarca bateria. Şi pentru ca se pare ca senzorul de imagine joaca un rol important in cazul unui aparat foto digital compact… conteaza si atunci cand vine vorba de consumarea bateriei. Sunt doua tipuri de senzori de imagine: CCD si CMOS. Senzorul CCD preia lumina si o transfera catre chip-ul camerei unde va fi convertita in semnal digital. Prin senzorul CMOS lumina este convertita instant si asta duce la reducerea consumului de energie. In afara de acest lucru, diferentele senzorilor nu sunt foarte importante pentru utilizatorul incepator, ci mai degraba pentru cei care deja aprofundeaza arta fotografierii.

Memoria conteaza

Majoritatea camerelor compacte vin fara un card de memorie, asa ca va trebui sa umparati unul odata cu aparatul. Sunt mai multe tipuri de carduri, iar pretul lor variaza in functie de model si abia apoi in functie de spatiul pentru stocare inclus. Majoritatea compactelor pentru utilizatorul incepator vin cu slot pentru carduri de memorie SD care sunt printre cele mai ieftine. Indiferent de cate poze veti face, este indicat sa alegeti un card mai mare – 4GB sau 8GB – pentru ca niciodata nu se stie cand veti vrea sa folositi camera si pentru a face filmulete… iar aceastea ocupa un spatiu semnificativ mai mare decat o fotografie.

Conectivitate

Daca nu are calculatorul un cititor de carduri, atunci conectarea se face de regula printr-un cablu miniUSB. Dar multi dintre producatorii de camere foto digitale au tendinta de a-i complica viata utilizatorului atunci cand vine vorba de conectarea camerei la calculator.

Astfel, exista posibilitatea ca anumite modele de camere sa necesite un driver sau un software special instalat pe calculatorul de unde utilizatorul doreste sa acceseze fotografiile. Şi pentru ca nu este cel mai la indemana sa cauti drivere sau software pe internet si apoi sa le instalezi, utilizatorul este astfel limitat la utilizarea camerei numai impreuna cu calculatorul personal. Cel mai bine este sa optati pentru o camera care nu necesita un software special.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă