Foarte multe persoane apeleaza la camatari pentru obtinerea banilor necesari intr-o afacere sau pentru acoperirea unor datorii scadente, desi bancile si-au diminuat dobanzile percepute in cazul creditelor oferite persoanelor fizice. „Ofer imprumuturi valuta cu garantie imobiliara prin notariat, dobanda 20 la suta”, asa suna anunturile din ziarele de mica publicitate si, desi nu se specifica, dobanda este lunara, nu anuala.
Fara giranti si multimea de acte pe care ti le solicita banca, astfel de anunturi par la prima vedere ispititoare si, mai cu seama, cand ai urgenta nevoie de bani, devin un autentic „colac de salvare” pentru nevoiasi. Chiar si cuvantul „notariat”, strecurat subtil in anuntul respectiv, are rolul de carlig, oferindu-ti iluzia seriozitatii.
Cu alte cuvinte, totul se petrece la lumina zilei si, daca esti de buna credinta, nimic rau nu ti se poate intampla. Totusi, in spatele unor astfel de anunturi, se ascund multe capcane. Apeland la ajutorul camatarilor, aparent interesati doar de castigurile rezultate din dobanda, multi timisoreni au ramas fara case.
Magistratii trebuie sa aplice legea in favoarea creditorilor
„Avem pe rol foarte multe cauze in care se solicita evacuarea persoanelor care nu au reusit sa achite la termen anumite imprumuturi pe care le-au girat cu locuinta. Desi in unele cazuri se acuza faptul ca acele contracte de vanzare-cumparare a locuintei au fost semnate in conditii de necunoastere a celor stipulate in document, respectiv pierderea casei in cazul nerambursarii sumei imprumutate, in majoritatea dosarelor ajunse pe rolul instantei avem de-a face cu oameni care, constient, au girat cu apartamentul imprumuturi modeste. Putem spune ca proprietatea a fost subevaluata de cateva zeci de ori. Actele sunt foarte bine intocmite, camatarii beneficiaza de colaborarea unor juristi cu experienta, asa ca instantei nu-i ramane decat sa dispuna evacuarea paratului, intrucat locuinta nu-i mai apartine. Aceasta practica s-a transformat, cu timpul, intr-un adevarat fenomen, de aceea presa ar avea un rol deosebit in avertizarea potentialilor clienti ai camatarilor, sa deschida bine ochii atunci cand semneaza un act, pentru ca au toate sansele sa ramana fara locuinte. Dupa cum stiti, organele de cercetare penala au avut in vizor, nu cu mult timp in urma, adevarate retele profilate pe aceasta metoda de a achizitiona – cu bani putini si prin intermediul imprumuturilor venite in situatii critice pentru solicitanti – apartamente in cele mai diverse locuri din oras. Presa a mediatizat chiar si cazul unei camatarese din Iasi, care evacuase zeci de persoane din casele cu care s-au girat imprumuturi. Toti cei care au nevoie stringenta de bani ar fi bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si pune casa amanet in contul vreunui camatar”, a recomandat un magistrat timisorean care a solutionat, cu regretul de a aplica doar legea, zeci de dosare privind evacuarea unor victime ale camatarilor.
Chiar si dupa achitarea imprumutului se poate ramane pe drumuri
Care este mecanismul acestei afaceri? Cand cel care are nevoie stringenta de bani apeleaza la un camatar, garantia ce i se cere este un act de vanzare-cumparare incheiat oficial la un notar. Vanzatorul este cel care doreste sa imprumute banii, iar cumparatorul este camatarul. Este foarte simplu la prima vedere, dar daca, din diverse motive, persoana creditata nu poate sa inapoieze banii, camatarul nu are de indeplinit decat o simpla formalitate: sa cheme politia, pentru a-l evacua pe fostul proprietar.
Mai mult chiar, nimeni nu garanteaza ca si inainte de termenul convenit cel care imprumuta banii nu va solicita evacuarea rau-platnicului. Acest lucru se poate intampla atunci cand in contract nu este prevazuta o clauza prin care sa se stabileasca dreptul – care se prezuma, dar este indicat sa se consemneze si in scris – ca debitorul sa ramana in locuinta catva timp de la semnare, respectiv pe toata perioada creditarii.
Altfel, chiar si dupa achitarea integrala a imprumutului, se poate ramane pe drumuri. Este si cazul unei familii din Timisoara, care a acceptat sa gajeze cu propriul apartament un imprumut in valoare de 5.000 de dolari al unui prieten. Bineinteles, amicul nu a mai achitat banii. Problema a aparut in momentul in care cei doi si-au dat seama ca in loc sa semneze un act de garantie, au semnat un veritabil contract de vanzare-cumparare.
„Cand am semnat, ni s-a dat de inteles ca este vorba despre un act de garantie, nicidecum un contract de vanzare-cumparare. Inainte de a semna, ni s-a recomandat sa ne grabim deoarece notarul este foarte ocupat. De aceea, nu am mai apucat sa citim actele pe care ne-am pus iscalitura”, au explicat, in instanta, cele doua persoane care, daca nu se intampla vreo minune juridica, vor ramane fara casa.
Si camatarii pot ramane fara bani
In realitate, daca o persoana fizica doreste sa imprumute bani alteia, fie ea fizica sau juridica, si solicita garantii, nu se poate folosi de contractul de vanzare-cumparare. „Legea prevede ca actul care sta la baza relatiilor financiare dintre doua persoane fizice este contractul de imprumut cu ipoteca, nu contractul de vanzare-cumparare”, a declarat unul dintre notarii care dezavueaza implicarea unora dintre colegii sai in astfel de afaceri. „In cazul in care incheiem un contract de imprumut cu ipoteca, nu putem fi dati afara pur si simplu. Inainte de toate, trebuie sa urmeze un proces, timp in care putem strange banii si plati datoria. Daca, insa, nu reusim sa restituim banii, putem vinde apartamentul si sa ramanem cu diferenta”, a spus notarul.
Putini stiu ca, paradoxal, si camatarii pot ramane fara bani. In acest caz este necesar ca, pe langa contractul de vanzare-cumparare solicitat imperios de camatar, sa fie incheiat si un contract de imprumut. Acesta poate fi incheiat din motive de siguranta, la solicitarea celui care are nevoie de bani, dar nu la notar.
„Daca neoficial se incheie un act din care sa rezulte ca nu a fost o vanzare, ci un imprumut, actul de vanzare-cumparare isi pierde valabilitatea. Acest lucru se intampla deoarece actul de imprumut contrazice cele declarate de parti in contractul de vanzare-cumparare. Printr-un astfel de mecanism, si camatarul poate ramane fara bani. De aceea, eu cer clientilor sa imi spuna clar de ce acte au nevoie si in ce scop”, a adaugat notarul, care a acceptat, confidential, sa vorbeasca despre fenomenul afacerilor imobiliare disimulate sub masca ispititoare a imprumuturilor financiare.