Calin Nistor, seful interimar al DNA a refuzat oferta premierului Ponta, care e si interimar la Justitie, de a fi adjunct la DNA.
Nistor nu putea accepta postul din solidaritate cu Daniel Morar si cu cei 90 de procurori anticoruptie, care protesteaza impotriva numirilor directe, politice, pe functiile de conducere din Parchete, spun surse judiciare.
Procurorii anticoruptie vor o selectie pentru aceste functii, facute pe criterii de transparenta si rezultate profesionale ( rechizitorii de trimitere in judecate, condamnari de demnitari obtinute la instantele de judecata).
Aceste dorinte ale procurorilor anticoruptie sunt sustinute si de Consiliul Superior al Magistraturii-sectia de procurori si de Comisia Europeana.
In urma cu circa o ora presedintele Traian Basescu a anuntat ca sustine numirile directe, asumate de premierul Ponta.
Presedintele, spre surprinderea multora, a lasat sa se inteleaga pana si faptul ca il va numi prin decret prezidential inclusiv pe Tiberiu Nitu, pe care l-a refuzat in prima runda de numiri propuse de fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru.
La audierile publice de la CSM , Tiberiu Nitu a demonstrat ca nu cunoste legi, ca nu a facut rechizitorii, ca nu cunoaste institututii europene cu care va trebui sa colaboreze, ca este un chiulangiu. Si totusi, presedintele il va numi pe motiv ca nu se mai poate sta in interimat la Parchete.
Desi sefii Parchetelor sunt conduse de circa un an de interimarii Daniel Morar ( Parchetul General) si Calin Nistor (DNA), anchetele s-au facut cu ritmicitate, nu au stagnat. Au fost arestati magistrati, au fost inculpati politicieni. Au existat trimiteri in judecata, inclusiv in dosarele cu fraudele de la referendum.
Comisia Europeana a nuntat ca sustine selectia pe criterii de transparenta si profesionalism si ca va avea un punct de vedere dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii isi va expune punctul de vedere.