UPDATE. Alţi 19 procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au alăturat iniţiativei de susţinere a poziţiei Consiliului Superior al Magistraturii în privinţa procedurii de selecţie şi numire a procurorilor în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Prin urmare, până în acest moment, un număr de 90 de procurori din totalul de 124 care lucrează în cadrul DNA au semnat luarea de poziţie.
Vezi lista cu procurorii semnatari în documentele ataşate articolului.
_ _ _ _
Potrivit protestului comunicat Romaniei Libere, procurorii „susţin ferm poziţia Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în privinţa procedurii de selecţie şi numire a procurorilor în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”,
De asemenea, procurorii DNA amintesc că procedura de selecţie a procurorilor şefi trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele Comisie Europene.
„Respectarea principială a transparenţei procedurii, precum şi a unor standarde de criterii şi exigenţe în privinţa selecţiei şi numirii în funcţiile de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, a unor persoane cu experienţă şi rezultate în lupta anticorupţie, este în deplină concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene.
De asemenea, având în vedere principiile de bază ale funcţionării statului de drept, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, orice altă modalitate de numire a procurorilor şefi, fără respectarea criteriilor de transparenţă, exigenţă şi experienţă profesională, aduce atingere funcţionării justiţiei.
Evenimentele recente acreditează ideea selecţiei procurorilor în funcţii de conducere pe alte criterii decât cele ale performanţei profesionale„, se spune in protestul procurorilor DNA.
Până în acest moment, această luare de poziţie a fost semnată de 71 de procurori din totalul de 124 procurori, iar o parte dintre aceştia, care nu apar în listă, nu au luat la cunoştinţă despre acest demers.
Vezi lista cu procurorii semnatari in documentul atasat articolului.
Ministerul Justiţiei rămâne la PSD. Antonescu: PNL nu se asociază la combinaţia Ponta-Băsescu