17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCalificarea Frantei, furaciunea preliminariilor

Calificarea Frantei, furaciunea preliminariilor

Franta, Slovenia, Portugalia, Grecia, Algeria si Uruguay sunt ultimele echipe nationale care au prins un loc la Cupa Mondiala de fotbal din 2010, turneu ce va avea loc in Africa de Sud. Toate cele sase jocuri de baraj au fost pe muchie de cutit – poate doar Portugalia sa fi avut un meci mai usor in Bosnia, acolo unde golul lusitanilor a taiat toate sperantele ex-iugoslavilor – dar de departe cel mai mare scandal al zilei, poate chiar al intregii faze preliminare, este cel de la Paris, acolo unde Franta a obtinut calificarea gratie unui gol "creat" cu mana de Thierry Henry. Culmea, chiar atacantul francez a recunoscut ca si-a asezat mingea cu mana, numai ca arbitrul nu a vazut nimic!

In ciuda infrangerii din meciul tur, irlandezii au venit la Paris increzatori in sansa lor. Echipa lui Trapattoni a profitat de jocul haotic al francezilor si a condus ostilitatile pe teren. Robbie Keane a deschis scorul in minutul 32 iar pana la finalul celor 90 de minute, diferenta putea fi marita. Nu a fost sa fie si astfel s-a ajuns in prelungiri, unde Gallas a inscris golul calificarii dintr-o pasa de volei primita de la Henry. Ieri, chiar intreaga presa franceza a acuzat "furaciunea", insa rezultatul nu mai poate fi modificat. Irlandezii acuza FIFA si UEFA pentru acest scor, considerand ca forurile internationale au vrut Franta, nu Irlanda, la turneul final.

Specialistii barajelor
Slovenia a profitat inca o data de statutul de outsider si a dat lovitura in baraj. La fel ca si in dubla cu Romania, de acum 8 ani, slovenii au dat impresia ca sunt usor de depasit. In primul meci, noi am deschis scorul in deplasare, iar acum rusii au condus cu 2-0. Dar golul marcat de sloveni pe final la Moscova a cantarit enorm, pentru ca in returul de la Maribor, reusita lui Zlatko Dedic din minutul 44 a fost suficienta pentru inca o calificare senzationala, in ciuda atacurilor disperate ale rusilor din repriza secunda.

Meireles il duce pe Cristiano Ronaldo la turneul final
Chiar si fara Cristiano Ronaldo in echipa, Portugalia a rezistat infernului de la Zenica. Lusitanii au controlat centrul terenului, acolo unde au blocat intentile ofensive ale gazdelor si de unde au declansat raiduri spre poarta lui Hasagic, in special prin Raul Meireles, care a si reusit unicul gol al partidei. Bosniacii si-au dat in petec atat inainte de partida, cand la aeroport le-au facut portughezilor o primire salbatica, cat si spre finalul meciului, cand un arbitru a fost lovit in cap cu un obiect aruncat din tribune.

Grecii, dupa 16 ani
Fata de meciul de la Atena, incheiat cu un plictisitor 0-0, returul de la Donetk a fost mult mai spectaculos. Ucrainenii au avut multe ocazii de a marca, dar de inscris au facut-o grecii, prin Salpingidis in minutul 30. Acest gol a fost suficient pentru ca Grecia sa ajunga dupa 16 ani la al doilea sau turneu final al CM, iar Ucraina sa piarda al patrulea baraj de calificare.

Uruguay, ultima echipa calificata
Dupa ce au terminat la egalitate in Grupa C de calificare, Algeria si Egipt au jucat un meci de baraj in Sudan. Au castigat algerienii, prin golul lui Antar Yahia din minutul 40, si astfel vor fi prezenti pentru a treia oara la un turneu final al CM. Ultima echipa calificata a fost Uruguay, care dupa ce a invins in deplasare cu 1-0 in meciul-tur, a tremurat acasa pentru ca in minutul 74 Centeno a reusit egalarea pentru Costa Rica iar un nou gol primit i-ar fi lasat acasa pe "celesti".

TABLOUL COMPLET
Tabloul complet al celor 32 de echipe calificate la turneul final al Cupei Mondiale din 2010, care va avea loc in Africa de Sud, in perioada 11 iunie-11 iulie:

» Africa (53 echipe participante): Africa de Sud (organizatoare), Ghana, Coasta de Fildes, Nigeria, Camerun, Algeria;

» Europa (53 echipe participante): Olanda, Anglia, Spania, Germania, Italia, Serbia, Danemarca, Elvetia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Portugalia, Franta;

» America de Sud (10 echipe participante): Brazilia, Paraguay, Chile, Argentina, Uruguay;

» Concacaf (35 echipe participante): SUA, Mexic, Honduras;

» Asia (43 echipe participante): Coreea de Sud, Coreea de Nord, Australia, Japonia;

» Oceania (10 echipe participante): Noua Zeelanda.
Tragerea la sorti a grupelor Cupei Mondiale va avea loc pe 4 decembrie.

Rezultatele meciurilor de baraj:
» Franta – Irlanda 1-1 dupa prelungiri (1-0 in tur)

» Slovenia – Rusia 1-0 (1-2)

» Bosnia Hertegovina – Portugalia 0-1 (0-1)

» Ucraina – Grecia 0-1 (0-0)

» Algeria – Egipt 1-0 (o singura mansa)

» Uruguay – Costa Rica 1-1 (1-0)

Cele mai citite

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă