20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialBVB a ignorat scaderile indicilor europeni

BVB a ignorat scaderile indicilor europeni

Miercuri, sedinta bursiera a debutat pozitiv si a continuat in aceasta maniera pana cu aproximativ o ora inainte de final. Timp de ore bune, evolutia actiunilor romanesti a ignorat scaderile indicilor europeni (de peste 1%) sau evolutia mixta a indicilor americani din seara precedenta. SIF-urile cresteau in medie cu 1%, iar indicii generali de piata erau toti pe verde, intre 0,50% si 0,75%.
Lichiditatea a fost insa foarte redusa si probabil ca aceasta este, in parte, explicatia pentru divergenta dintre evolutia bursei romanesti si tendinta indicilor externi. Oricum, trebuie sa mentionam ca si in zilele anterioare bursa romaneasca aproape ca a mers in sens invers fata de indicii europeni si cei americani. Am avut mai multe zile consecutive de scadere atat in SUA cat si pe bursa germana si cea londoneza, in vreme ce la Bucuresti zilele de sedinte de crestere au fost mai numeroase si mai viguroase decat cele de scadere.

In ultima ora de tranzactionare de miercuri insa, lucrurile s-au schimbat subit. In piata au venit doua informatii negative, una cu privire la evolutia indicilor preturilor de import din SUA (scadere cu doar 4,2% fata de 5,2% asteptat) si cealalta referitoare la evolutia vanzarilor de retail din luna decembrie (scadere cu 2,7%, adica mult mai ampla decat asteptarile de -1,2%).
Aceste doua stiri negative au dus imediat la scaderi importante pentru indicii americani pe pietele futures (pentru ca pietele spot inca nu erau deschise) si, de asemenea, au adancit deprecierea indicilor europeni.
Desi initial nu au existat semnale de avertizare, de aceasta data cativa investitori de la BVB au reactionat in forta si au dus preturile majoritatii actiunilor importante de la un plus de 0,5% in medie pe indici pana la scaderi de 1,5%-2,5%.
Banca Transilvania a ramas (in fiecare zi de cand a intrat la tranzactionare si pana acum) lider de lichiditate. Pentru ceilalti emitenti mai urmariti de investitori, evolutiile au fost sterse iar tranzactiile, putine.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Comisia amendează Mondelēz cu 337,5 milioane EUR pentru restricții comerciale transfrontaliere

Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) cu 337,5 milioane EUR pentru obstrucționarea comerțului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiți și cafea între statele...

Gabriela Firea, promisiune pentru bucureșteni: „Blocurile sociale începute când eram primar au fost blocate. Le voi finaliza”

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, promite că va finaliza, în cazul în care va câştiga alegerile locale, blocurile sociale începute când era...

PNL, mai jos de genunchiul broaștei, la cel al lui Vâlceanu

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat din nou – chiar mai puternic decât au dovedit acțiunile președintelui Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu –...
Ultima oră
Pe aceeași temă