14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBust Brancusi de 20 de metri, pe axa Caii Eroilor

Bust Brancusi de 20 de metri, pe axa Caii Eroilor

» La Targu Jiu se incearca ridicarea unui bust din bronz, de 20 de metri inaltime, drept omagiu si recunoastere aduse celui care a fost Constantin Brancusi.

» Comisia de cultura locala s-a opus, membrii sai sunt injurati de initiatori si jigniti in presa locala. Specialistii sunt speriati de sustinerea puternica pe care o au initiatorii proiectului de modificare a Caii Eroilor.

» Ansamblul lui Brancusi este un monument de for public si este propus de autoritatile romane pe Lista UNESCO a Monumentelor de Patrimoniu, adica este protejat prin lege.

In Targu Jiu se disputa, ciclic, patriotismul local. Adica prin acest sentiment puternic se doreste exprimarea cat mai vizibila a dragostei fata de opera inegalabilului Constantin Brancusi. Cea mai recenta propunere, venita din partea Asociatiei Ziaristilor Gorjeni, este ridicarea unui bust al sculptorului, din bronz, care trebuie sa fie vizibil si, in consecinta, sa aiba 20 de metri. si ca sa aiba "greutate" in comunitatea locala, neaparat trebuie amplasat pe axa Caii Eroilor din oras. Pentru ca la intrunirea Consiliul Cultural Consultativ al primarului din Targu Jiu cu reprezentantii primariei s-a discutat aceasta propunere si a fost respinsa ferm, a iesit o mare cearta locala, chiar inaintea celebrarii evenimentelor anuale dedicate memoriei artistului roman, respectiv "Brancusiana 2009".

Scurta descriere de mai sus ar putea sa smulga un "aoleu!" – asa cum a reactionat si cunoscutul critic de arta Adrian Guta, care a punctat ca in acest spatiu "nu poate sa apara absolut nimic". Asa este, chestiunea in discutie e foarte grava. In primul rand, Ansamblul Calea Eroilor realizat de Brancusi este un monument de for public, protejat prin legile specifice. In al doilea rand, din 1991 Romania l-a inscris si se afla in asteptare pentru includerea sa pe Lista Patrimoniului Mondial. De asemenea, aceasta masura presupune deja protectia lui dupa legile internationale care privesc protejarea patrimoniului universal. In consecinta, nu poate fi permisa nici un fel de interventie asupra intregului complex monumental, indiferent cat de mult este iubit Brancusi.

Ansamblul urma sa atraga titlul de Capitala Europeana in 2010
Mai mult decat atat, Ansamblul Monumental Calea Eroilor de la Targu Jiu este inclus pe Lista Patrimoniului European, fapt confirmat si pe site-ul Institutului National al Monumentelor Istorice (INMI), unde se precizeaza ca proprietar si responsabil cu protectia lui este Consiliul Municipal Local. Motivatiile inscrierii pe aceasta lista sunt  clare: "Ansamblul de arta moderna de la Targu Jiu este o capodopera a geniului creator uman, datorat unuia dintre promotorii de frunte ai artei moderne. Ansamblul realizat in Romania este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi care avea la data conceperii ansamblului (1935-1936) o recunoastere mondiala".
In acest context s-au realizat lucrarile de amenajare si punere in valoare din punct de vedere peisagistic a operelor brancusiene, in perioada 2005-2007, urmarite indeaproape de specialisti si de mass-media nationale. Cum ar fi posibil, in acest caz, sa se ridice un bust Brancusi? Unde? Pe langa Coloana?! Pe langa Poarta Sarutului?! Din bronz, de 20 de metri inaltime?

De asemenea, se propusese ca pentru anul 2010 Targu Jiu sa fie declarat Capitala Culturala Europeana, asta, pentru lucrarea monumentala Calea Eroilor, dar si pentru faptul ca este tinutul de bastina al unei adevarate triade culturale: Constantin Brancusi, Tudor Arghezi si Elvira Godeanu. In urma cu circa doi ani se aprecia ca, pentru inceput, ar fi necesari 300.000 de euro, suma necesara demararii acestui proiect. Sursele de finantare vin de la bugetul local si de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. Sistemul de protectie al proprietatii culturale al monumentului, implicit al obiectivului urban, este asigurat de "Legea Monumentelor Istorice, cu modificarle ulterioare, inscris in Lista Monumentelor Istorice 2004, sub codul GJ-III-a-A-09465, municipiul Tg. Jiu, Calea Eroilor. 1937-1938", se specifica tot pe siteul INMI.

In aceasta vara se intentioneaza reinnoirea propunerilor pentru monumentele Romaniei care vor fi incluse pe lista UNESCO, iar potrivit unor surse, Ansamblul de la Targu Jiu va fi cap de lista, cu mari sanse de acceptare.

Rautacisme locale
Dragostea pentru arta lui Brancusi este justificata in cazul locuitorilor din Gorj, fiind vorba despre una dintre cele mai importante figuri ale zonei, insa toata aceasta adoratie se poarta in stilul patriotard local, cu injurii aduse oricui se opune vreunei propuneri de idolatrizare a lui Brancusi. Problema nici nu s-ar pune in discutie daca cineva, care are si bani, vrea sa-i ridice o statuie sculptorului (chiar daca Brancusi a fost impotriva oricarei reprezentari figurative) si sa o amplaseze intr-un loc acceptat de intreaga comunitate drept omagiu adus artei artistului. Insa in Targu Jiu propunerea Asociatiei Ziaristilor Gorjeni de a ridica un bust de 20 de metri pe axa Caii Eroilor (care "poate sa fie realizat din sponsorizari, cu aportul autoritatilor locale" – potrivit unui proces-verbal al sedintei lunare, din aprilie, sustinuta intre reprezentantii Consiliului Cultural al primarului si reprezentantii Primariei Tg. Jiu pentru pregatirea manifestarii Brancusiana 2009) a fost respinsa.

 

Urmarea? Chiar de a doua zi a pornit denigrarea scabroasa in ziarul local "Domino", de unde veneau, de fapt, initiatorii. Atacul s-a dat impotriva Consiliului Consultativ Cultural, respectiv sculptorii Mihai Topescu si Paul Popescu, prof. Ion Mocioi, brancusolog, si arh. Mihai Maicovschi, acestia fiind etichetati ca "imbecili". La cateva zile s-a gasit si "cheia". De fapt, refuzul amplasarii statuii vine din cauza unui alt proiect propus de arh. Maicovschi: "O propunere megalomanica: o structura din sticla, cu doua niveluri, inalta de 8 m, lunga de 50 m, cu o arie desfasurata de 1.125 mp, construita exact in Parcul Central, la cateva zeci de metri de Axa Eroilor", scrie tot "Domino", care ar avea drept destinatie un loc de creatie pentru artistii locali. Proiectul in discutie este mai vechi si s-a realizat tinand cont de spatiul de protectie al ansamblului.

Si, dupa cum se zvoneste in targ, interesele locale vizeaza spatii neexploatate, precum insula de langa oras, unde initial s-a propus sa fie amplasate lucrarile de arta realizate in urma simpozioanelor de sculptura sustinute in oras. Acum ar pica bine sa se amplaseze aici "bustul in picioare" al lui Brancusi, dar interesul maxim este insulita, unde, la un moment dat, se visa ridicarea unui mall.
In fine, batalia e lunga, obositoare si cam inutila. Legile in vigoare care protejeaza monumentele de patrimoniu eludeaza orice tip de interventie in preajma lor.

» Comanda Ligii Femeilor
Brancusi a fost solicitat in 1935 de catre sotia prim-ministrului, din partea Ligii Nationale a Femeilor din Gorj, sa construiasca un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni cazuti in timpul primului razboi mondial. Initial era vorba doar de o coloana de 16 module. Mai tarziu, Brancusi a adaugat o poarta monumentala si apoi o masa si un grup de scaune realizate din travertin de Bampotoc.
Desi realizate ulterior si fara sa prezinte analogii stilistice cu Coloana, piesele litice sunt intr-o relatie simbolica cu aceasta din urma, ele constituind un ansamblu coerent simbolic. Intre momentul primirii temei si inaugurarea monumentului trec trei ani, in care Brancusi a proiectat si chiar a executat personal parti ale ansamblului, in paralel cu proiectul unui templu eroto-thanatic in India pentru Maharajahul din Indore.
Poarta Sarutului a fost inaugurata pe data de 7 noiembrie 1937, impreuna cu Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", iar Coloana, pe data de 27 octombrie 1938.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă