20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBulgaria a anulat o licenţă acordată Chevron pentru explorarea zăcămintelor gazelor de...

Bulgaria a anulat o licenţă acordată Chevron pentru explorarea zăcămintelor gazelor de şist

Guvernul bulgar a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist, acordată grupul american în iunie anul trecut, şi pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului, transmite Reuters şi Mediafax.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist.

“Ideea este că au dreptul să caute petrol şi gaze, dar fără folosirea tehnologiei controversate a fracturării hidraulice”, a declarat ministerul Economiei şi Energiei, Traicho Traikov.

Decizia a fost luată cu o zi înainte ca Parlamentul bulgar să dezbată interzicerea totală a metodei de fracturare hidraulică în interiorul ţării, precum şi în apele teritoriale ale Mării Negre. Propunerea aparţine partidului de guvernământ GERB şi probabil va fi adoptată.

În iunie anul trecut, guvernul bulgar a acordat Chevron o licenţă pe cinci ani pentru activităţi de prospectare a gazelor de şist la un zăcământ de 4.400 de kilometri pătraţi.

Exploatarea acestui zăcământ ar putea reduce dependenţa aproape totală a Bulgariei de importurile de gaze din Rusia.

Chevron deţine şi în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor, la Bârlad. Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a declarat în octombrie anul trecut că Chevron va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale. El a arătat că prospecţiunile seismice au început în luna august şi prima sondă urmează să fie forată în a doua parte a lui 2012.

Alte state foste comuniste, precum Polonia, au o politică agresivă de dezvoltare a exploatărilor neconvenţionale de gaze, pentru a-şi asigura securitatea energetică.

Cehia şi Ungaria sunt alte două ţări care ar putea avea un potenţial promiţător în acest domeniu, potrivit companiilor care efectuează activităţi de explorare.

În Bulgaria au avut loc numeroase apeluri pentru interzicerea explorării şi exploatării gazelor şistoase de teama otrăvirii pânzelor freatice şi a provocării de cutremure.

Impactul acestor explorări, care au revoluţionat industria gazelor din Statele Unite, a fost analizat la nivel mondial.

Franţa a interzis în iulie anul trecut metoda fracturării hidraulice, iar Marea Britanie a suspendat practica excavaţiilor la mare adâncime din apropiere de Blackpool, după producerea unor cutremure de mică amploare în primăvară.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...
Ultima oră
Pe aceeași temă