12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBuldozere impotriva opozantilor politici

Buldozere impotriva opozantilor politici

In cursul noptii de joi spre vineri, fortele de ordine bieloruse au arestat peste 200 de protestatari aflati in Piata Octombrie din Minsk, trecand cu buldozerele peste tabara de corturi ridicata in semn de protest fata de realegerea presedintelui Alexandr Lukasenko.

Operatiunea fulger de evacuare a pietei a inceput in jurul orei locale 03.00 (03.00 ora Romaniei), prin sosirea a 20 de vehicule care transportau peste 100 de membri ai fortelor speciale. Ziaristii au fost sfatuiti sa stea deoparte, iar manifestantii, cateva sute, au fost imbarcati in autobuze cu ferestre zabrelite.
Printre arestati se afla si fiul liderului opozitiei din Belarus, Alexandr Milinkevici, si un diplomat polonez, fost ambasador la Minsk. Dupa o jumatate de ora, in piata ramasesera cateva corturi si lucruri ale manifestantilor peste care au trecut buldozerele.
Aflat ieri in fata inchisorii din Minsk, Milinkevici a declarat ca puterea lui Lukasenko nu stie decat limbajul represiunii si a rechemat populatia la o mare manifestare, sambata, in Piata Octombrie, cu ocazia Zilei Independentei, recunoscand ca se asteapta la o tentativa a autoritatilor de a impiedica mitingul.
In timp ce UE, OSCE, Statele Unite si diverse state vest-europene calificau ieri drept inacceptabila represiunea opozitiei din Belarus, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuza OSCE ca a jucat rolul de “instigator” in tensiunile electorale din Belarus, motivand evacuarea brutala a protestatarilor din Minsk prin faptul ca manifestatiile nu erau autorizate… Ieri, administratia de la Washington si sefii de stat si de guvern din tarile membre ale UE, reuniti la Bruxelles, au decis sa impuna sanctiuni impotriva regimului lui Lukasenko si au cerut “eliberarea imediata” a tuturor detinutilor.
Trecand cu buldozerele peste tabara de corturi, presedintele Lukasenko a demonstrat ca are intentia sa pastreze controlul situatiei in fata adversarilor sai proeuropeni, ca detine in maini nomenklatura si fortele de ordine. Totul va depinde de ce se va petrece sambata, de numarul persoanelor ce vor veni la mitingul de solidaritate dupa arestarea a peste 200 de persoane, estima un diplomat occidental.

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă