9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialBuget de austeritate la Spitalul de Balneologie

Buget de austeritate la Spitalul de Balneologie

Unitatea spitaliceasca din Eforie Nord a primit cu 34% mai putini bani ca anul trecut.

Cladirea nu a beneficiat de nici o renovare capitala in 70 de ani de existenta.

Spitalul clinic de recuperare, Medicina Fizica si Balneologie (SCRMFB) din Eforie Nord nu a mai fost renovat de 70 de ani. "Nu putem sa-i cazam aici pe straini. Nu avem cele mai bune conditii, asa ca ei prefera sa se cazeze la alte hoteluri din statiune, de trei sau patru stele. Iarna insa, avem pierderi mari pentru ca multe dintre unitatile de cazare sint inchise, iar noi nu avem unde sa-i cazam", a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, dr. Liviu Mocanu. Acesta a precizat ca Ministerul Sanatatii a virat sase milioane de lei catre SCRMFB pentru demararea lucrarilor de modernizare a unitatii. Desi suma data de minister este destul de mare, Claudiu Arsene, managerul spitalului a declarat: "Banii alocati nu ajung. Avem cu 34% mai putini bani ca anul trecut. Recent am participat la conferinta nationala a managerilor de spital si ne-au spus ca in luna iulie va fi o rectificare de buget, insa pana acum nu exista nici un act oficial care sa confirme acest lucru".

Referitor la clinica Efosan, care apartine de Spitalul de Balneologie, Arsene a precizat ca si aceasta a fost inchisa pe perioada iernii pentru ca ar fi costat prea mult. "Acum a inceput adresabilitatea si au inceput sa vina firmele prin Ministerul Muncii cam cu 250 de pacienti. Pana la jumatatea lunii iunie o sa se ajunga chiar la 700-800 de pacienti pe zi. Avem contracte cu agentii de turism, firme care au participat la licitatia cu Ministerul Muncii si care au castigat. In prezent, avem 40% agentii de turism straine sau romanesti care aduc turisti de peste hotare la noi in tara. Contractul nu a fost incheiat pe o suma globala. Interesul meu este ca fiecare in parte sa-mi aduca clienti. Fata de 2008, avem un singur contract mai mult la turism extern.

"Suntem presati. Avem bani mai putini decat in 2008 de la CJAS, iar in conditiile acestea, daca as mari schema de personal, n-as avea bani nici sa le platesc salariile. Sper sa obtin bani si din alte surse. Unii platesc procedurile, asa ca trebuie sa ne descurcam, sa supravietium. Am facut pana acum reparatii pe ici-colo, insa cladirile sunt destul de vechi. Am facut tot ce era obligatoriu si necesar pentru acest sezon, dar nu am facut tot ce trebuia facut si este posibil sa avem si surprize, sa se mai sparga o teava, un robinet etc. Sper sa avem si destul de multi turisti straini, mai ales ca noi nu am marit tarifele." Claudiu Arsene

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă