18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBucureştiul, criticat dur de Washington

Bucureştiul, criticat dur de Washington

Oficialii de la Washington critică din nou autorităţile române pentru că nu au luat măsuri eficiente pentru a reduce traficul de persoane. La fel ca şi în anii trecuţi, Raportul Departamentului de Stat al SUA atrage atenţia asupra greşelilor pe care le fac Guvernul, poliţia şi judecătorii şi din cauza cărora mii de persoane sunt exploatate la muncă, sunt puse să cerşească şi exploatate sexual. În acest timp, cei vinovaţi scapă de multe ori de pedepsele grele din cauza lipsei de reacţie sau a indulgenţei autorităţilor.

Felicitaţi doar pentru efoturi

Americanii apreciază că autorităţile de la noi au depus eforturi pentru a reduce traficul de persoane, au identificat mai multe victime şi au amendat legea în domeniu pentru a interzice cerşetoria forţată, dar de multe ori rezultatele nu s-au şi ridicat la nivelul aşteptărilor. Guvernul nu a răspuns dacă a investigat, pus sub acuzare sau condamnat traficanţi de persoane. În plus, au fost sesizări că procurorii au pus sub acuzare unele victime, pentru prostituţie, se mai arată în Raport.

În 2010, autorităţile române au investigat cu 42 de cazuri de trafic de persoane mai puţine decât în 2009. Peste 400 de traficanţi au fost puşi sub acuzare şi peste 200 au fost condamnaţi în 2010, 145 dintre aceştia din urmă primind sentinţe cu executare. Totuşi, există procese începute încă din 2005 împotriva unor traficanţi, care însă nu au fost finalizate nici până în prezent.

Autoritatea statului care se ocupă direct de victime este Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Reprezentanţii acestei instituţii ne-au declarat că, din cele 1.154 de victime identificate în 2010, au primit asistenţă specializată doar 544, pentru că multe persoane au refuzat pe moment acest tip de sprijin. În adăposturi au fost cazate 155 de victime identificate în 2010. În ceea ce priveşte criticile aduse în Raportul SUA, responsabilii ANITP au declarat că este nevoie de o analiză aprofundată înainte de a se pronunţa.

ONG-urile, nesprijinite de stat

Raportul mai atrage atenţia asupra faptului că statul a eşuat în a oferi fonduri pentru ONG-urile din domeniu, fapt ce a periclitat asistenţa victimelor traficului de persoane. Astfel, mai multe adăposturi pentru victime au fost închise în diferite localităţi. Aceasta în condiţiile în care Guvernul a raportat identificarea a peste 1.100 de victime, cu aproape 400 mai multe decât în 2009.

Unul dintre ONG-urile care nu a primit sprijin financiar de la stat este Asociaţia pentru o Comunitate Solidară şi Intervenţie Socială (ACSIS). “Nu am primit fonduri de la statul român, ne-am bazat pe sprijin primit din Belgia.

Am avut un proiect-pilot de prevenire a traficului de persoane, la care au participat 90 de tinere care au primit informaţii despre riscurile la care se expun şi vrem să extindem proiectul. Consider că e nevoie de sprijinul statului şi al ONG-urilor pentru a ajuta victimele şi a preveni traficul de persoane”, a declarat Georgiana Neuman, director executiv la ACSIS.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă