4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBucureşti: 200.000 de călători pe zi, prin cel mai mare punct intermodal...

Bucureşti: 200.000 de călători pe zi, prin cel mai mare punct intermodal de transport din ţară

La aproape un an de la inaugurarea Pasajului Basarab, edilii au anunţat că vor deschide azi staţia RATB situată deasupra liniilor de cale ferată şi care face parte din cel mai mare punct intermodal de transport public din România, cu o capacitate de 200.000 de călători pe zi.

Staţia RATB de pe Pasajul Basarab ar fi trebuit dată în folosinţă odată cu podul, în iunie 2011, însă constructorii au explicat la acea vreme că mai au puţin de lucru. Finalizarea unui racord electric şi probele au durat însă luni de zile, iar în apropierea campaniei electorale, primarul s-a gândit probabil că ar fi cazul să dea ordin de punere în funcţiune a staţiei RATB. Aşa că ieri seară le-a cerut constructorilor să deschidă staţia azi, la ora 20.30.

Tramvaiele liniei 1 vor opri din această seară pe ambele sensuri, în staţia de pe pasaj, asigurându-se în acest mod legătura dintre tramvai şi liniile de metrou, troleibuz şi autobuz, care asigură transportul public în zona respectivă, şi cu taxiurile şi autocarele de la autogara de transport intern şi internaţional.

Dotările staţiei

Staţia RATB a fost dotată cu patru ascensoare şi patru scări rulante, care fac legătura între peronul staţiei şi mijloacele de transport în comun din zona Calea Griviţei-Titulescu, precum şi cu cele din zona terminalului multimodal Basarab, Gara de Nord şi Gara Basarab. Peroanele staţiei de pe pod au o lungime de 90 de metri şi o lăţime de 19 metri. Există două căi de acces: una pe Calea Griviţei şi alta pe Bd. Dinicu Golescu.

Călătorii au la dispoziţie panouri de informare, situate atât pe pasaj cât şi la nivelul solului, prin intermediul cărora se pot orienta pentru a alege peronului corespunzător direcţiei de mers. De asemenea, staţia este dotată cu sistem de supraveghere video conectat la dispeceratul de securitate al pasajului.

În zona Pasajului Basarab a fost realizat cel mai mare punct intermodal de transport public din ţară, care ajută la o conexiune rapidă a regiunii din jurul Capitalei cu zona centrală a oraşului, odată cu modernizarea transportului regional pe calea ferată, soluţie care a fost aplicată cu succes în toate oraşele europene, au explicat reprezentanţii primărei. Capacitatea zilnică a staţiei poate ajunge la 200.000 de călători.

Ce lucrări mai sunt de făcut

Chiar dacă staţia RATB se va inaugura astăzi, lucrările în zona pasajului nu s-au încheiat încă. Constructorii mai au de lucru la trotuarul rulant, care va face legătura între Pasajul Basarab şi Gara de Nord. „În acest moment, sunt finalizate lucrările de deviere a reţelelor edilitare şi se efectuează excavaţiile şi betonările la cuva în care va fi montat trotuarul rulant. Montarea efectivă va începe săptămâna viitoare şi va dura aproximativ o lună”, au declarat edilii.

Pasaj în lucru de şase ani

Lucrările la Pasajul Basarab au început în octombrie 2006 şi ar fi trebuit finalizate trei ani mai târziu, în februarie 2009. La acel moment, constructorii au cerut o amânare cu 17 luni, iar preţul pasajului a tot crescut, suma totală urmând să fie cunoscută abia când se vor încheia toate lucrările. Pasajul a fost inaugurat pentru maşini în iunie 2011, dar lucrările au continuat la staţia RATB şi apoi la trotuarul rulant.

Consilierii generali au alocat, în bugetul pe 2012, suma de 67 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la staţia de tramvai de pe pod şi finalizarea trotuarului rulant care va ajuta la deplasarea rapidă a călătorilor pe peronul Gării de Nord.

Cele mai citite

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă