2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialBucovina culinară: influenţe, ingrediente, feluri de mâncare

Bucovina culinară: influenţe, ingrediente, feluri de mâncare

Bucovina îmbină tradiţii culinare diverse – poloneze, ruseşti, turceşti, germane şi austriece – dar este cunoscută ca “patria smântânii”.

În Bucovina, totul se mănâncă folosind smântâna, ingredientul care se regăseşte în aproape toate produsele culinare bucovinene. Borşurile şi tocăturile bucovinene sunt preparate cu smântână: Borşul polonez cu cartofi şi sfeclă roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită şi de viţel cu oaie – învelite toate într-o frunză de potbal), tocineii (chifteluţe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână etc. Alte ingrediente care caracterizează din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi păstrăvul.

Citeşte şi Reţetă bucovineană: Păstrăv cu smântână

Patrie a mănăstirilor, Bucovina are mâncaruri mănăstireşti şi de post specifice: cârnatul de legume de la Putna, sărmăluţele cu urdă de la Suceviţa, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.

Alte specialităţi culinare pe care turistul le poate găsi şi savura doar în Bucovina sunt: hârzobii de păstrăv afumat sau păstrăvi la cobză, răciturile de porc sau de peşte, knedeli din cartofi, cartofii cu chimen, învârtita cu mac ori cozonacul bucovinean.

Alături de “Învârtita cu mac” (prăjitură austriacă), bucovinenii mai au o prăjitură specifică, pe care au învăţat-o de la soldaţii lui Napoleon care s-au oprit în zonă în timpul retragerii, după înfrângerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremşnitul”, cum i se zice astăzi.

Citeşte şi Reteţă bucovineană: Borş de sfeclă roşie

“În Bucovina, până într-acolo se merge cu consumul smântânii, încât ţăranul bucovinean mănâncă dimineaţa mamaliga unsă cu smântână. Dar ce zic eu smântână? Este atat de grasă că o poţi tăia cu cuţitul, ca pe unt. Dar nu trebuie să considerăm BUCOVINA doar patria smântânii sau a hribilor şi păstrăvilor. Nu este numai patria mănăstirilor, fiecare cu culoarea ei specifică (Voroneţ – albastru; Humor – roşu; Suceviţa – verde ori Moldoviţa – galben ), sau ŢARA FAGILOR. Bucovina are din toate acestea şi ceva mai mult: are nişte oameni minunaţi, gospodari şi primitori, gazde deosebite, care vor face până şi din cel mai pretenţios turist un impătimit al zonei !”, a precizat Adrian Buzoianu, editor al site-ului de turism culinar ChefBuzu.com.

Citeşte şi Reţetă bucovineană: Tocinei

În perioada februarie-noiembrie, agenţia Russenart Comunications în colaborare cu mai multe pensiuni din ţară şi restaurante din Bucureşti desfăşoară proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti”. Partenerul special al proiectului este ChefBuzu.com. În fiecare lună, un restaurant din Bucureşti va pregăti reţete tradiţionale dintr-o regiune istorică din ţara noastră şi le va oferi clienţilor la preţuri promoţionale.

În luna februarie, reţetele tradiţionale bucovinene oferite de Pensiunea COLLADA, pensiunea Liliana şi Cabana Zada au fost promovate de restaurantul cu specific românesc Bucătăraşul cel dibaci.

În luna martie, activităţile proiectului “Descoperă tradiţiile culinare românesti” sunt găzduite de Restaurantul Adeline, care va promova reţetele dobrogene. Reţetele sunt oferite de Adrian Buzoianu, Pensiunea „Casa dintre Sălcii” şi Pensiunea Cherhana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă