18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecial„Brokerul fugar“ Cristian Sima desființează Fondul Suveran: Peste şase luni, Guvernul nu...

„Brokerul fugar“ Cristian Sima desființează Fondul Suveran: Peste şase luni, Guvernul nu va avea bani nici să plătească salariile la Parlament | Cel mai citit interviu al săptămânii

„Brokerul fugar“ Cristian Sima avertizează asupra unei crize globale care va da peste cap planurile Guvernului Grindeanu.

România liberă: Guvernul vrea să facă un Fond suveran de investiţii şi dezvoltare…

Cristian Sima: Problema nu este cum e fondul, ci ce intră în fond şi ce bani sunt.

Şi cum sunt folosiţi.

Ce n-am înţeles eu: vor lua participaţiile pe care le are statul la diverse societăţi, tip Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz?

Nu se înţelege clar.

Sau vor lua frumos bani de la buget şi mâine se apucă să construiască un spital, o şcoală sau să scoată cupru la Zlatna?

Problema e că proiectele despre care a vorbit dl Tudose  (ministrul Economiei – n.r.) sunt de Uganda. Valoare adăugată mică.

Părerea mea: nu vor face nimic. Peste şase luni, nu vor mai avea bani nici să-şi plătească propriile salarii la Parlament. Dacă vine o criză puternică, mai ales din Asia, falimente bancare în China, cu o prăbuşire a burselor în America… Toate bursele sunt la maximele din toate timpurile. Din 2009 până acum, au crescut şi 300% pe anumiţi indici bursieri, este enorm. Şi-au lins rănile după subprime, au ascuns, au luat bani de la stat, mă rog, s-au refăcut. Toată euforia se termină. Nu ştiu dacă anul acesta sau anul viitor. În 2007 am spus: va veni o criză criminală. A venit după un an. S-ar putea să vină acum după doi.

„Va fi un fel de Dracula Park“

Uzină metalurgică la Zlatna, pentru a valorifica cuprul din zonă.
Dacă cuprul acela ar fi uşor de valorificat şi s-ar face profit, de ce nu dă concesiune la o mare firmă de metale? BHP, cel mai mare miner din lume, australieni. Vin, scot cuprul, ţi-l fac, stabileşti o redevenţă. Din banii pe care îi iau de la buget o să prăduiască şi n-o să facă nimic. Va fi un fel de Dracula Park.

Am auzit această previ­ziune: costurile de înfiinţare de două ori mai mari decât necesarul, rezultă pierderi, apoi vor vinde la prieteni la o zecime de preţ. Cum e cu Black Rock?
Black Rock va fi marea belea la următoarea criză globală, ca Lehmann Brothers la precedenta, şi va fi mai mare decât Lehmann Brothers. Am mai afirmat aceasta.

Dl Tudose şi dl Grindeanu ar fi avut deja discuţii cu Black Rock. Ce vor să facă?
Dacă le-a spus: „Ne-am gândit noi să gestionaţi un fond, dar fondul nu l-am făcut“… Ei sunt cu ETF-urile.

Ce înseamnă ETF-urile acestea?
Ştiţi cum se face un indice bursier? Ca să-ţi contro­lezi riscul mai bine, în loc să cumperi 10 acţiuni pe piaţa americană, faci o medie ponderată a lor şi cumperi un pariu pe creştere. N-ai bani să cumperi cu 880 de lei o acţiune Amazon, fac un coş de acţiuni. Două Amazon, una Apple… Toate, dacă le-aş cumpăra efectiv, m-ar costa 2.000 $. În loc, cumpăr un pariu că o să mi le vinzi peste trei ani cu 2.400 $. Îţi dau 20 $. Mai mult de 20 $ nu pot pierde. Dacă toate cresc, pariul de 20 $ devine tot mai mult. Dacă ajung 3.000 $, câştigi enorm. Ceea ce uită ce lumea e că într-o zi acţiunile pică. Cei 20 $ îi pierzi într-o noapte.  La ETF-uri, riscul este enorm. Black Rock are ETF de trei trilioane $. Bani nu are trei trilioane. Când vor pierde şi 10%-15%, va fi ca la subprime.

Marfă proastă, la un loc cu marfă de lux

La ce se gândesc de fapt guvernanţii acum, dacă au vorbit cu Black Rock?
Black Rock le-a spus: dacă ne daţi marfă proastă, nu-i o problemă, o amestecăm cu marfă bună, facem ETF şi vindem. Ne tragem partea leului. După aceea, când cei de la Black Rock vor avea mari probleme, lumea va cere acţiunile.

Din eventualele investiţii ale Fondului Suveran: instalaţie de producere a varului din piatra de la o carieră Cuprumin; instalaţie de recuperare a metalelor din apele acide din sterilul Cuprumin; brand naţional de ape minerale, de stat.
Statul! Nici măcar un privat… o să facem un brand şi batem Coca Cola! Nu-ţi râde oricine în nas? Credeţi că o să facă brand, să bată Borsec sau ce ape minerale mai sunt la noi? Nici privaţii n-au reuşit!

Ce firmă acceptă să cumpere până în 49% acţiuni la o companie de stat cu valoare adăugată mică? Aşa spune Guvernul că vrea să facă. E o contradicţie. Când e vorba despre companiile de stat, 90% din profit revin la buget, ca dividende. Dar când e vorba despre aceste noi companii, profitul ar fi tot reinvestit.
N-am înţeles dacă ei iau bani de la buget şi creează fabrici, uzine, „macarale râd în soare“ şi alte minuni, sau iau participaţiile statului la diverse companii de stat, mai ales din Energie, şi le bagă-ntr-un fond.

Nicio garanţie

Ce garanţii avem când guvernanţii promit că vor respecta legile de guvernanţă corporatistă şi managementul va fi ales corect, nu politic?
Niciuna. Dimpotrivă, avem garanţia că va fi exact pe dos. Politica e o meserie foarte grea, pentru că din patru în patru ani trebuie să promiţi tot felul de chestii, iar după patru ani trebuie să mai explici şi de ce n-ai reuşit să le faci. Aşa şi ăştia. Îi costă ceva să spună?

Ce garanţii avem că acest fond nu va deveni „Bani pentru partid“ într-o formă mai instituţionalizată decât pe timpul lui Adrian Năstase, o coşniţă de bani pentru clienţii politici?
Una singură: că nu vor fi bani să facă fondul. Nu se va face şi aşa nu vor deveni „Bani pentru partid“. Dacă se face, sigur jumătate dispar din prima zi!

Cum?
În toate felurile. Ce credeţi, că Black Rock nu stă la combinaţie cu ei? Îi învaţă Black Rock cum să facă! Sunt mult mai deştepţi decât Dragnea.

„Cine va veni peste cinci ani va trage ponoasele“

Dacă totuşi face Guvernul fondul acesta suveran, ce se întâmplă?
Dacă amestecă societăţile de stat cu bani, o să piardă tot, şi asta e, cine va veni peste cinci ani va trage ponoasele.

Cât durează?
Şansa noastră e ca această criză din Occident să înceapă mult mai repede, şi atunci să nu se mai facă nimic.

Diferiţi experţi mi-au spus că Grecia a rezistat 20-30 de ani la raptul generalizat şi că România ar rezista 2-3 ani. Deci, cât rezistă România?
Grecia avea o parte din economie performantă. Noi nu avem nicio bucăţică din economie care să meargă bine. Nu avem miliardari importanţi, nu avem jucători importanţi pe pieţele internaţionale… ne termină în şase luni.  

Cele mai citite

World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, este expusă la București

Cea de-a 67-a ediție a World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, este expusă în Piața Universității din București. Expoziția va putea...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă