17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBritanicii s-au mutat la Cluj, cu tot cu filme

Britanicii s-au mutat la Cluj, cu tot cu filme

British Council aduce in acest an in cadrul Festivalului Filmului Britanic, care va avea loc intre 15-17 noiembrie la Cinema “Arta-Eurimages” si la Casa “Tranzit” din Cluj-Napoca, filme de lung si scurt-metraj, documentare, productii ale ultimilor doi ani, precum si filme de animatie premiate in Anglia – British Animation Awards.
“Anul acesta putem prezenta publicului din toata tara cinci dintre cele mai bune creatii recente ale cinematografiei britanice”, spunea, in deschiderea festivalului, la Bucuresti, directorul British Council Romania si atasat cultural al Marii Britanii in Romania, Liliana Biglou.
Editia din acest an reuseste sa adune productii cinema britanice dintre cele mai titrate, cu un bogat palmares obtinut in diferite competitii.

Comedii, documentare si politiste de succes

Spectacolul de gala, programat pentru maine, de la ora 18.00, la cinema “Arta-Eurimages”, aduce pe ecran filmul “The Queen”, in regia lui Stephen Frears. Este o pelicula premiata la ultima editie a Festivalului International de la Venetia, pentru scenariu si pentru interpretare feminina (“Cupa Volpi” pentru actrita Helen Mirren).
Pelicula surprinde o societate britanica intre traditionalismul institutiei regalitatii si moartea printesei Diana. Regina Elisabeta II si prim-ministrul Tony Blair sunt doua personaje in jurul carora se aduna marturiile si interviurile celor apropiati familiei regale.
Din programul festivalului remarcam si filmul “Unknown White Male2” – o biografie artistica a unui amnezic, documentarul cinema “The Road to Guantanamo”, legat de detinutii musulmani din inchisoarea americana de pe respectiva insula cubaneza, policier-ul “Tstotsi”, realizat pe baza cartii scrise de dramaturgul Athol Fugard, inspirat de viata de ghetou din imprejurimile orasului sud-african Johannesburg, precum si comedia “Breakfast on Pluto”, care prezinta viata unui travestit.
Programul de filme documentare si de scurt-metraj de la Casa “Tranzit”, propune o colectie de cinci productii: “The Lift”, “The Intimacy of Strangers”, “Greetings from Death Valley”, “The Rest Is Silence” si “The Holocaust Tourist”.

Animatie britanica de atelier

Legat de Festivalul de Film Britanic, Fundatia “AltArt” si British Council din Cluj au deschis in 9 noiembrie un workshop de initiere in noile tehnici de animatie, intitulat “aniMOTION 2”. Timp de sapte zile, participantii atelierului au experimentat tehnici si practici cinema pentru realizarea de scurt-metraje de animatie (care dureaza 30 de secunde), sub coordonarea cineastului britanic Robert Morgan, a regizorului Matei Branea si a coordonatorului Fundatiei “AltArt”, Istvan Szakats.
Trainerii atelierului i-au invatat pe tinerii participanti o serie de tehnici de animatie organica, desenata, Flash sau in 3D, elemente de productie – echipamente, modul de lucru intr-o echipa de realizare a unei productii cinema, dezvoltarea unui scenariu si a unei sesiuni de filmare, temporizare si dramatizare a unui text, montajul mixt animatie-video si integrarea productiilor de animatie in platforme interactive pe Internet. Productiile realizate in cadrul acestui atelier vor fi prezentate publicului clujean inaintea fiecarui film din festival.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...

Dacian Cioloș a declarat că nu are prea mari emoţii cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Ploiești, că nu are "prea mari emoții" cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European. El s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă