16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBritanicii, dependenţi de pariuri?

Britanicii, dependenţi de pariuri?

Înaintea zilei alegerilor legislative din Marea Britanie, britanicii continuau să urmărească o campanie electorală anostă ce opunea cele două tabere, conservatoare şi laburistă, rămase la egalitate în sondaje. Singurul lucru care părea că îi pasiona era incertitudinea acestui scrutin, incertitudine care încurajează pariurile, un sport naţional. Pe această piaţă, scrutinul bascula spre… Ed Miliband.

Pentru a afla cine va câştiga alegerile electorale de astăzi din Marea Britanie trebuia întrebat un jucător britanic de pariuri. Ultima lună a fost marcată de efervescenţa de la casele de pariuri din regat unde prezicerea câştigătorului scrutinului a fost concurată de prezicerea numelui micuţei prinţese născută în urmă cu câteva zile şi devenită noul membru în familia regală britanică.

În ce priveşte alegerile din 7 mai, incertitudinea persistentă privind câştigătorul scrutinului a fost cea care a pasionat britanicii, care se implică în pariuri cu orice ocazie şi eveniment petrecut în ţară sau chiar în străinătate.

Proprietarii caselor de pariuri declarau că „pentru noi, campania nu a fost plictisitoare. Niciodată până acum nu au fost plasate atâtea pariuri pe un eveniment politic în această ţară“.

Se pare că sumele angajate în final sunt de peste 140 milioane de euro. De patru ori mai mult decât cele puse la bătaie la ultimele alegeri generale din 2010.

S-a putut paria aproape pentru orice – numele viitorului premier, partidul care înregistrează cele mai multe voturi, câştigătorului din fiecare din cele 650 de circumscripţii care vor da câte un ales pentru Camera Comunelor. Un adevărat bazar şi britanicii sunt celebri pentru pasiunea de a paria. Bătaia de cap a şefilor caselor de pariuri a reflectat o situaţie complexă în care nici unul din cele două mari partide istorice, conservator şi laburist, nu păreau să obţină o majoritate absolută. Probabilitatea este ca să urmele o perioadă de câteva zile după scrutin pentru a cunoaşte culoarea noului guvern, timp pentru ca unul din cele două mari partide să reuşească alcătuirea unei coaliţii.

Miliband, la cote mari

Unul din pariorii inveteraţi, Rory Scott declara că „Este aproape o certitudine, 93%“ că laburiştii vor câştiga. Pers-pectivele au fost de coşmar pentru pariorii care au mizat şi 200.000 de lire sterline pe favoritul lor, intrând într-un scenariu în care nici una din tabere nu obţine majoritatea. 200.000 de lire este cea mai mare miză înregistrată vreodată pentru un eveniment politic, arată Graeme Sharpe de la William Hill, una din societăţile de pariuri. Când a fost vorba de pronosticuri asupra identităţii viitorului prim-ministru, la mare cotă s-a aflat liderul laburist Ed Miliband, datorită susţinerii sale de alte partide de stânga. „Am constatat o adevărată schimbare la acest nivel în ultima săptămână şi acum Miliband este mare favorit“ declarau ieri mai mulţi şefi de case de pariuri. Ei au identificat 32 de combinaţii diferite pentru formarea noului guvern. „Este remarcabil. Primul Mare Naţional politic“, declara Sharpe evocând celebra cursă hipică de steelpe-chase la care fiecare britanic ce se respectă trebuie să parieze.

Factorul X al acestei campanii este „ascensiunea absolut senzaţională“ a separatiştilor scoţieni din SNP, care după ce au reuşit să plaseze zece deputaţi în 2010, de această dată partidul naţionalist scoţian ar putea să obţină peste 59 de locuri în puterea regională.   

Cele mai citite

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă