20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialBREXIT. Scoţia se gândeşte la un referendum pentru independenţă

BREXIT. Scoţia se gândeşte la un referendum pentru independenţă

Opţiunea organizării unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei ‘este pe masă’, a declarat vineri prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, care a precizat că majoritatea scoţienilor au votat joi contra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 

”Este evident că posibilitatea unui al doilea referendum trebuie să se afle pe masă şi ea se află. Cred că acum un referendum privind independenţa (Scoţiei) este extrem de probabil”, a declarat Sturgeon, care este şi lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP). 
”Vreau să spun foarte clar astăzi că intenţionez să iau toate măsurile posibile şi să explorez toate opţiunile pentru a pune în practică modul în care au votat oamenii în Scoţia, cu alte cuvinte pentru a asigura continuitatea locului nostru în UE şi în piaţa unică”, a adăugat ea. 

Citeşte şi Ce măsuri va lua Scoţia în cazul unui Brexit

Organizat în septembrie 2014, referendumul cu privire la independenţa Scoţiei s-a soldat cu victoria celor care se opun acestui scenariu, cu 55% din sufragii. 
La referendumul organizat joi în Marea Britanie, 62% dintre scoţieni s-au pronunţat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, iar 38% pentru ieşirea din blocul comunitar. 
Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană. 
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane. 

Cele mai citite

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă