Camera Comunelor a respins amendamentele propuse de Camera Lorzilor privind planul Guvernului Theresa May pentru Brexit, practic, procedurile putând fi demarate oricând.
Scoția și Irlanda de Nord au anunțat oraganizarea de referendumuri pentru independență, însă NATO le atrage atenția că Marea Britanie va rămâne în Alianță, dar altele, nu.
Declanșarea Brexit
Amendamentul care prevedea garanţii destinate imigranţilor din alte state UE prezenţi în Marea Britanie și cel privind necesitatea unui vot în Parlament pe tema acordului între Londra şi Bruxelles au fost respinse de Camera Comunelor. Proiectul de lege privind planul declanşării procedurii Brexit va fi retrimis în Camera Lorzilor și este puţin probabil ca lorzii să încerce să amâne din nou desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană.
După aprobarea în Camera Lorzilor, legea va fi trimisă spre ratificarea simbolică de către regina Elizabeth a II-a. Guvernul Theresa May va putea să înştiinţeze oricând Bruxellesul de activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, în legătură cu decizia de ieşire din Uniunea Europeană.
Scoția și Irlanda de Nord vor referendum de independență
Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a anunțat că va căuta să obţină dreptul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, dorind să rămână în UE. Ea motivează prin faptul că Londra „nu a mişcat nici măcar un inch în direcţia compromisului” în ceea ce priveşte Brexit şi chiar un acord bun este „în mod semnificativ inferior” situaţiei prezente.
Referendumul ar trebui organizat în toamna anului 2018, când termenii pentru Brexit vor fi cunoscuţi în mod clar, cu tot ce derivă din aceștia. „Vom da poporului scoţian şansa de a alege ce fel de schimbare dorește”, a declarat Sturgeon. Theresa May ar putea accepta în principiu referendumul, dar va refuza să facă transferul de putere până după Brexit, astfel ca scoțienii să poată alege în cunoștință de cauză.
Partidul republican Sinn Fein solicită, de asemenea, referendum pentru obţinerea independenţei Irlandei de Nord faţă de Marea Britanie și unirea cu Irlanda, din cauza Brexit. Organizarea ar trebui să fie „cât se poate de curând”, conform Michelle O'Neill, liderul filialei nord-irlandeze a Sinn Fein. „Brexit va fi un dezastru pentru economie, un dezastru pentru poporul irlandez. Un referendum privind unitatea irlandeză trebuie să aibă loc cât se poate de curând”, a declarat O’Neill. Gerry Adams, liderul Sinn Fein, se declară încrezător că actualul context politic poate deveni favorabil unirii Irlandei de Nord cu Irlanda, mai ales după Brexit.
Alianţa Nord-Atlantică face liniște
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția secesioniștilor că independența față de Marea Britanie aduce o ieșire din Alianța Nord-Atlantică. „Dacă se întâmplă, atunci Marea Britanie va rămâne în continuare aliată a NATO. Însă, o naţiune nouă şi independentă va trebui să candideze din nou pentru a adera şi va fi decizia celorlalţi 28 de aliaţi dacă vom avea sau nu un nou membru al NATO”, a precizat Stoltenberg. Iar asta ar putea dura ani!