12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024

Breviar

Mai multe decese decat nasteri

Conform Centrului de Statistica al Ministerului Sanatatii, numarul deceselor inregistrate pe 9 luni ale anului 2005 a fost de 194.386, ceea ce inseamna 12,0 la mia de locuitori, in timp ce numarul nasterilor, in aceeasi perioada, a fost de 166.315 nascuti vii, respectiv 10,3 la mia de locuitori. Sporul de natalitate a fost unul negativ, -1,7 la mia de locuitori, insa mai bun fata de 2004, cand acesta a fost de -1,8 la mia de locuitori.

Un roman printre victimele catastrofei din Polonia
Consulul Romaniei la Varsovia, Ioan Preda, a declarat ca in accidentul provocat de prabusirea acoperisului unui pavilion la Targul International de Expozitii din Chorzow, in apropiere de Katowice, si-a pierdut viata si un cetatean roman. El a precizat ca este vorba despre Valentin Mandica (45 de ani), cu dubla cetatenie, romana si belgiana, reprezentant al unei firme din Belgia, care a luat parte la expozitie. Surse din MAE, citate de Mediafax, sustin ca mai multi romani din Transilvania au participat la Expozitia de porumbei voiajori de la Chorzow, inca in prezent nu se cunosc date despre situatia lor.
Politia poloneza a anuntat ca in acest accident si-au pierdut viata sapte straini, dar, din totalul de 67 de morti, sase inca nu erau identificati ieri dimineata. Alte 141 persoane erau spitalizate, in timp ce in Polonia a fost decretat doliu national timp de trei zile. Parchetul din Katowice preciza ca mai multe iesiri de siguranta din holul expozitiei din Chorzow erau blocate in momentul catastrofei, martorii declarand ca portile au fost sparte cu ajutorul scaunelor si al extinctoarelor. Ramane de stabilit daca aceste usi erau blocate cu lanturi sau de zapada cazuta. Duminica seara, un supermarket din localitatea Bytom, la cativa kilometri de Chorzow, a fost inchis din cauza unui zid fisurat. Directia a cerut evacuarea cladirii si s-a trecut la inlaturarea zapezii de pe acoperis. Presedintele Poloniei a promis masuri pentru evitarea in viitor a catastrofelor asemanatoare celei din Chorzow.

2.500 de angajati din industria de aparare vor fi concediati

Numarul angajatilor de la societatile fara activitate din industria de aparare va fi redus, in acest an, cu 2.490 de persoane, la cel mult 3.097 de posturi, nivel ce reprezinta aproximativ o treime din forta de munca inregistrata in anul 2004. Executivul urmeaza sa aprobe un proiect de hotarare prin care se stabileste numarul maxim de angajati mentinuti pentru activitati de paza si intretinere la patru unitati din industria de aparare, au adaugat sursele citate. Pe lista apar aceleasi societati ca in anii precedenti, respectiv Romarm Bucuresti – cu un numar mediu de personal de 2.700 angajati (cu 2.296 posturi mai putin fata de 2005), Avioane Craiova – 300 de angajati (cu 150 mai putin fata de anul precedent), Uzina Mecanica Orastie – 60 de salariati (cu 40 mai putin) si Uzina Mecanica Filiasi, care ii va pastra pe toti cei 37 de angajati. In documentul care va fi inaintat Guvernului se arata ca, in absenta unei strategii privind apararea tarii, comenzile primite de intreprinderile din industria de aparare au continuat si in 2005 sa fie insuficiente.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă