29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024

Breviar

Maternitatile iesene au oprit avorturile in Saptamana Mare

Incepand de astazi si pana dupa Sfintele Sarbatori de Pasti, la nici o maternitate din Iasi nu se mai fac intreruperi de sarcina. Medicii considera ca este un mare pacat ca in Saptamana Patimilor sa faca avorturi. „Pana dupa Pasti nu se mai face nici un chiuretaj in maternitate. Doar in conditiile in care avem o bolnava cu complicatii si viata ii este in pericol, doar atunci se intervine pentru o intrerupere de sarcina. Dar multe femei merg la cabinete private pentru avort si nu putem avea o evidenta a acestora. Un lucru bun este faptul ca se observa o scadere a numarului de avorturi la cerere si spontane”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”. Cu toate acestea, gurile rele sustin ca unii medici, mai putin „ortodocsi”, isi cheama pacientele in cabinetele lor particulare pentru a le face avort in aceasta saptamana, solicitandu-le tarife preferentiale.

Explozie la o magistrala de gaz in judetul Mures

O explozie puternica la o conducta magistrala de gaz apartinand SC „Transgaz” SA s-a produs sambata dupa-amiaza in apropierea satul muresean Senereus. Nu au existat victime. Cantitatea pierduta din retea reprezinta, insa, potrivit declaratiilor specialistilor, gazul pe care intregul sat il foloseste intr-un an, adica cateva mii de metri cubi. Pierderile atat de insemnate sunt cauzate, in primul rand, de faptul ca echipele de interventie de la SC „Transgaz” SA au venit la fata locului abia dupa doua ore de la producerea exploziei, pentru stingerea incendiului fiind nevoie de inca doua ore. Specialistii „Transgaz”, care au dirijat gazul metan pe o magistrala paralela pana la remedierea defectiunii, au mentionat ca explozia s-ar fi produs din cauza unor scantei provocate de pietrele antrenate de o alunecare de teren. Potrivit acelorasi surse, tot din cauza aceluiasi fenomen conducta magistrala s-a fisurat.

Trei moldoveni au vrut sa treaca granita cu atlasul geografic

Trei cetateni din Republica Moldova sunt cercetati de politistii aradeni dupa ce au fost prinsi in timp ce incercau sa ajunga ilegal in Austria, ghidandu-se dupa un atlas geografic. Astfel, o echipa de interventie din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Varsand a observat, la iesirea din localitatea Pilu, trei barbati care se indreptau pe jos, peste camp, spre granita. Moldovenii au fost retinuti la o distanta de 800 metri interior fata de linia de trecere a frontierei. „In urma verificarilor s-a stabilit ca cei trei barbati sunt din Republica Moldova si se numesc Gheorghe E. (24 ani), Constantin U. (26 ani) si Vasile I. (23 ani). Acestia au intrat legal in tara in 12 aprilie, in baza pasapoartelor personale. Cetatenii moldoveni au declarat ca s-au deplasat cu trenul de la Galati pana in municipiul Arad, iar de aici cu ajutorul unui taxi pana in localitatea Pilu. Si-au continuat drumul pe jos spre frontiera, orientandu-se dupa o harta dintr-un atlas geografic care-l aveau asupra lor. Pe aceasta harta erau marcate localitatile Pilu din Romania, Kunszentmarton si Erteny din Ungaria”, a afirmat purtatorul de cuvant al IJPF Arad, subcomisarul Florin Oprisa. Potrivit sursei citate, cei in cauza au recunoscut ca intentionau sa treaca ilegal granita in Ungaria, destinatia finala a calatoriei fiind Austria, unde doreau sa-si gaseasca locuri de munca. Oamenii legii le-au intocmit acte penale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă