19.3 C
București
marți, 14 mai 2024

Breviar

Masurile de igiena, cele mai importante

Autoritatile medicale promoveaza masurile de prevenire si securitate pe care populatia trebuie sa le adopte. De asemenea, puteti lua in considerare si alte metode de prevenire: nu patrundeti in zonele cu risc; nu mancati nici un produs din carne de pasare care nu are avizul sanitar-veterinar (produsele din supermarketuri sunt sigure); carnea de pasare trebuie fiarta cel putin 30 de minute, ouale, de asemenea, trebuie fierte mai mult decat de obicei; pastrati un grad inalt de igiena, spalati-va pe maini cat mai des posibil; verificati starea generala de sanatate.
Pentru cresterea imunitatii medicii sfatuiesc consumul de fructe, legume, vitamine (in special vitamina C). Se recomanda si evitarea contactului cu persoanele gripate.
In cazul unei imbolnaviri de gripa nu trebuie sa iesiti din casa si luati medicatia prescrisa.

OMS va asigura 5.000 de doze de medicamente

Ministerul Sanatatii a decis ieri achizitionarea a 5.000 de doze de medicamente antivirale de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Medicamentele vor fi utilizate pentru tratamentul profilactic al persoanelor care au intrat in contact cu pasarile infectate din focarul identificat de gripa aviara. Reprezentantii OMS au fost de acord sa asigure gratuit 1.000 din cele 5.000 de doze de medicamente antivirale.
Tot ieri a fost instituit la nivelul Ministerului Sanatatii un Comitet special si au fost convocati presedintii comisiilor de specialitate ale MS de boli infectioase si epidemiologie.
In urmatoarele cinci zile, Ministerul Sanatatii va avea la dispozitie 25.000 de doze de medicamente antivirale, iar in circa 10 zile va fi completat stocul de urgenta al ministerului cu inca 20.000 de doze. In aceasta perioada, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor continua atat actiunile de supraveghere din punct de vedere epidemiologic a zonelor aflate in carantina, precum si cele de informare a populatiei cu privire la masurile de preventie ce se impun in aceasta situatie.

Pasari moarte si in trei comune din Covasna

Medicii veterinari din trei localitati covasnene au raportat mai multe cazuri de mortalitate la pasari domestice. 11 gaini dintr-o gospodarie din localitatea Iarasi si alte cateva din Ghelinta au murit, iar in comuna Dalnic trei pasari moarte au fost aruncate pe drum dintr-o remorca.
Dr. Siko Barabasi Sandor, seful Directiei Judetene Sanitar-Veterinare Covasna, a trimis la fata locului specialisti care au recoltat probe de laborator de la pasarile moarte si urmeaza ca astazi sa anunte rezultatele examenului serologic si virusologic.
“Probabilitatea ca virusul sa fie introdus in efectivele de pasari domestice este foarte mica, insa noi suntem in stare de alerta incepand cu 8 octombrie”, a spus Siko Barabasi. Acesta a explicat ca virusul poate ajunge printre pasarile domestice sau salbatice de pe teritoriul judetului Covasna doar prin intermediul pasarilor migratoare sau prin circulatia necontrolata a pasarilor in targuri, piete, expozitii etc.

Cele mai citite

Rata inflației scade din nou, în timp ce prețurile continuă să crească

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă